La més recent ocupació de sòl agrari de gran valor paisatgístic, ecològic i etnogràfic en Llíria: la Closa i Barba-séquia |
És cert que estes consideracions daten de principis del segle XVIII,
és a dir, d’abans de la revolució industrial que assentà el sistema capitalista
i de l’anàlisi teòric del marxisme. Però, també ho és que l’agricultura, que
estava considerada com una forma natural de desenvolupament econòmic impregnat
de principis morals i ètics, acabà víctima de polítiques discriminatòries que
només afavorien el desenvolupament industrial i el mercantilisme. Els
fisiòcrates ja sabien que la intervenció d’intermediaris en diverses etapes del
procés de producció i distribució de béns tendia a reduir el nivell total de
prosperitat i generació de riquesa. Qui s’atrevix a dir que no estem ara amb
els mateixos problemes que en aquell temps?: Intermediaris que es queden amb tot el
benefici i jornals exigus que fan que la majoria de fills d’agricultors
decidisquen que dedicar-se a la terra no és el millor camí per a llaurar-se un
futur. Des d’EUPV pensem que cal treballar per a canviar este estat de coses i tornar-li
al camp la dignitat que mereix.
Però este repte de tornar-li al món rural el pes en l’economia que mai
hauria d’haver perdut, en pro d’altres sectors que han representat pa per a
hui i fam per a demà, requerirà de grans esforços per part de tots i un canvi
de mentalitat. Viure del camp no ha de ser una quimera, sinó una gran esperança
de canvi per a un sistema que ha concentrat en les macrociutats i el sector
terciari un futur que s’albira de vegades massa fosc. Enfront dels que
defenen la globalització i un mercat sense límits com a única alternativa, els
agricultors i ramaders han de defendre el seu dret a fer rendibles les seues
xicotetes parcel·les amb produccions de primeríssima qualitat i mercats en què
comercialitzar-les. Els habitants del món rural han de convertir-se en
protagonistes d’una nova política agrària més justa i responsable. Per això,
lluny de pensar en la globalització com un mal necessari, caldrà apostar per
treballar des de l’àmbit local cap a l’àmbit global amb una redistribució dels
recursos entre tots els països i l’especialització de cada un d’ells en els
cultius que li són més propis. Per mera supervivència, tant en l’agricultura
com en altres activitats econòmiques, s’ha d’actuar amb criteris de
solidaritat, racionalitat i justícia social. El neoliberalisme ha demostrat que
només és capaç de generar grans desigualtats que poden conduir el món a un
atzucac.
En este sentit, és primordial lluitar per tornar-li la dignitat a
l’agricultura i dotar-la dels recursos econòmics necessaris perquè puga
recuperar el seu paper central en la vertebració del país i en la seua qualitat
de vida. No obstant això, complir este somni requerirà superar no poques
dificultats.
1. UN CANVI RADICAL EN LES POLÍTIQUES AGRÀRIES QUE POSE FRE A L'ABANDÓ SISTEMÀTIC DE L'AGRICULTURA I LA RAMADERIA
Bancal perdut a prop del Cabeçolo (Beniali) |
La situació actual de l’agricultura, tant al País Valencià com en la
resta de l’Estat, oferix un panorama desolador. Al País Valencià, els titulars
d’explotacions agràries menors de 35 anys han passat de ser el 3'85% segons
l’Enquesta d’Explotacions de 2003 al 3'05% el 2007. Els majors de 60 anys han
passat del 51'82% el 2003 al 56'76% el 2007. Els menors de 30 anys han abaixat
de l’1'76% al 0'86% mentre que els jubilats que continuen com a propietaris
d’explotacions han augmentat del 37'65% al 43'78% en només 5 anys. Junt a la falta de relleu generacional, uns altres problemes són l’agricultura a temps
parcial, la falta de preparació professional i el minifundisme excessiu que
està afectant, en molts casos, ja de manera irreversible, les explotacions
agrícoles, ramaderes i el medi ambient.
En les comarques de l’interior, els incendis forestals, l’abandó de
l’agricultura, la pèrdua de la cabanya ramadera, la falta d’inversió en
infraestructures, el desinterés del govern autonòmic en l’elaboració d’un pla
integral per al medi rural, junt a una pluviomètrica torrencial, estan
produint nivells de desertització que es traduïxen en una menor riquesa
forestal, deteriorament econòmic, pèrdua poblacional i reducció dels mants
aqüífers (tant del Túria com del Xúquer i el Segura). De fet, la sobreexplotació
per damunt de la seua capacitat de recàrrega està provocant un descens dels
nivells piezomètrics, la qual cosa està afavorint la seua salinitat. En zones
amb superfícies permeables dedicades a la ramaderia i agricultura intensives, o
les urbanes-industrials amb deficients sistemes de depuració, s’està produint
una contaminació per nitrats, clorurs, sulfats, carbonats i metalls pesants,
un fet molt perillós sobretot si considerem que al voltant del 88% dels
municipis valencians i el 55% de la població d’estes zones cobrixen les
seues necessitats d’aigua potable a partir de l’explotació d’estos aqüífers
que també proveïxen el 55% de la superfície agrícola de regadiu.
És, per tant, necessari canviar molts plantejaments i modes de treballar
i, sobretot, pensar que un altre tipus d’agricultura és possible. Només si la
societat sencera és capaç de donar un vot de confiança al medi rural perquè
isca avant aprofitant el potencial que oferixen les noves tecnologies i no
escatimant inversions, serà possible aconseguir les mateixes cotes de
desenvolupament que ha tingut des de fa dècades el medi urbà.
Estes són, fil per randa, les coordenades que caldria eliminar per a
dibuixar un panorama distint en el camp:
- La falta de perspectives econòmiques segures, en no percebre’s una clara voluntat política per resoldre-les.
- La falta de racionalització dels processos d’urbanització del territori destinat a ús agrícola.
- La reducció del nivell dels serveis que disposen les famílies i les empreses en les zones rurals.
- La percepció que les condicions socials no són adequades enfront de l’atracció contínua d’altres sectors econòmics i altres entorns de vida i treball.
- Uns preus de compra i lloguer de terrenys massa alts en comparació amb les perspectives de renda.
- Uns elevats costos per inici de l’activitat, compra de maquinària i millora de l’explotació.
- Les càrregues administratives oneroses, obstacles jurídics i fiscals per a l’inici i exercici de l’activitat; així com un excés de normes que dificulten la gestió sense un assessorament adequat.
- L’escassa formació. És vital apostar per millorar la preparació, tenint en compte l’entorn en què ha de funcionar una explotació agrària moderna, ben orientada des del punt de vista tècnic, al corrent dels problemes de producció i venda, capaç d’integrar activitats i ingressos aprofitant la necessària multifuncionalitat de l’agricultura. Per això, resulta fonamental millorar el marc jurídic que delimite clarament les competències en temes com fiscalitat agrària, legislació sobre cooperatives, polítiques mediambientals, a més de formació, salut i prevenció de riscos laborals. Sense oblidar, així mateix, la lamentable manca d’un marc institucional de participació de les Organitzacions Professionals Agràries.
2. UNA NOVA POLÍTICA DE PREUS QUE ACABE AMB ELS ABUSIUS MARGES COMERCIALS QUE PERJUDIQUEN L'AGRICULTOR I EL CONSUMIDOR
La cadena agroalimentària està marcada per un gran desequilibri entre
les seues anelles. Milers d’agricultors valencians comercialitzen les seues
produccions a través d’uns centenars de comerços i/o entitats associatives
agràries. Al remat, el 63'56% de la distribució agroalimentària en l’Estat
espanyol la controlen huit grans grups (entre cinc grans grups distribuïxen el
40% de les produccions a nivell europeu). No és just que la gran distribució
fomente una rigidesa absoluta en els preus d’acord només als seus interessos i,
així, en els moments de sobreproducció, no trasllade els preus baixos en origen
al preu final que paga el consumidor i, en moments d’escassesa, tampoc
equilibre uns preus desorbitats que també acaba pagant el ciutadà. Així doncs,
per a evitar estes polítiques abusives de preus, productors, consumidors, la
gran distribució i l’Administració haurien de posar-se d’acord i fixar els
costos conjuntament perquè el benefici no se l’emporte un només, la gran
distribució, a costa del treball dels altres. El pacte entre tots per a marcar
els preus hauria de passar ineludiblement per:
- L’establiment de procediments públics per al coneixement dels marges comercials per part dels diferents agents econòmics que intervenen en la formació dels preus.
- Conéixer les circumstàncies explicatives de la formació dels preus, així com l’anàlisi del grau de competència dels diferents intermediaris en la distribució, la qual cosa podria ser molt útil tant per al consumidor com per al productor.
- Promoció conjunta dels beneficis nutricionals del consum de productes agraris.
- Promoure que el consumidor compare preus i adquirisca els seus productes agroalimentaris en els establiments on li oferixen una millor relació qualitat/preu, entre ells els qui posseïsquen els mateixos productors.
- Realització de campanyes informatives en què s’explique als consumidors les distintes fases per les quals transcorren els productes des del seu origen fins a arribar als consumidors.
- L’agrupació de l’oferta a través d’entitats associatives dirigides per productors fomentant la venda en el mercat local i la capacitat per a negociar amb els grans grups industrials i les grans empreses de distribució.
- Suport a iniciatives de comercialització directa dels productes des de les associacions d’agricultors a les de consumidors.
- Vigilància de la presentació i etiquetatge dels productes agraris en les grans superfícies, assegurant-se que es complisquen les normes de comercialització quant a informació sobre procedència, qualitat, preu, propietats i presentació dels productes.
- Foment del consum de productes ecològics respectuosos amb el medi ambient, així com difusió de la importància de la seguretat alimentària en la cadena de producció.
- Realització de campanyes de sensibilització conjuntes amb l’objectiu de conscienciar els consumidors de les injustícies provocades pels preus, del poc que participen en la seua fixació els agricultors i ramaders, i com en són, d’elevats, en proporció, per al consumidor.
- Millorar les pràctiques comercials de la gran distribució, forçant als establiments a adquirir productes de la zona.
- Desenvolupament d’un contracte just que permeta fixar el preu, el volum de producció, la duració i qualitat del producte, així com un període de pagament més breu que l’establit actualment.
- Elaboració d’una Llei Autonòmica de Comerç Agroalimentari.
- Fer operatiu l’Observatori de Preus Autonòmic amb capacitat de compilar tota la informació de la formació dels preus.
- Crear panells públics de preus agraris a través d’una pàgina web amb informació actualitzada permanentment dels preus en diferents punts de venda sobre el preu en origen, en el mercat majorista i el preu de venda al públic.
- Revitalitzar els mercats locals fomentant la venda de produccions del País Valencià. En este sentit, l’administració autonòmica ha de condicionar la concessió d’ajudes públiques a la venda d’un percentatge de producte agrari autòcton.
- Limitació de l’establiment de grans superfícies.
- Suport als acords entre associacions de consumidors i productors fomentant una venda directa.
- La creació d’un Institut Valencià d’Agricultura i Ramaderia Ecològica que promoga la recerca, la producció i el consum de productes alimentaris obtinguts sense plaguicides i que establisca l’objectiu d’arribar almenys al 10% de la producció agrària ecològica en deu anys. Així mateix, hauria de fomentar l’establiment de xarxes de distribució i venda dels productes d’agricultura ecològica apostant per les cooperatives de distribució i consum.
La implantació de noves varietats introduïdes per multinacionals està
produint una erosió genètica en les nostres plantacions autòctones. La
globalització del comerç agrícola comporta nous riscos d’introducció de plagues
i malalties amb la consegüent amenaça de patir crisis sanitàries i de seguretat
alimentària, a pesar dels controls que pogueren establir-se.
La dependència de països tercers pot portar a situacions greus de
desabastament per causes climàtiques, polítiques, socials, conflictes, etc. Açò
no es pot permetre. Per damunt de tot, l’agricultura és un sector estratègic
que ha de garantir la seguretat alimentària als seus ciutadans, més allà de
l’interés dels intermediaris que, amb publicitat enganyosa, prioritzen
qüestions estètiques i d’empaquetatge sobre la qualitat dels aliments. Cal
exigir un major control dels poders públics respecte de les importacions
agrícoles de països tercers, produïdes en règims d’esclavitud i amb controls
sanitaris de dubtosa fiabilitat. La xaptalització, que ha passat de ser un
problema a una vergonya pública, és una altra qüestió que també caldrà
resoldre.
Som el que mengem. Una alimentació sana des de la infància farà que
augmente la nostra qualitat de vida. Així ho demostren diversos estudis
científics. La població mundial s’ha duplicat en l’últim mig segle, passant de
3.000 a 6.000 milions d’habitants. Si els grans països industrialitzats
continuen contaminant i desertificant, l’herència que quedarà a les futures
generacions serà desastrosa. Davant d’això, es fa necessari canviar el model de
desenvolupament econòmic amb la creació d’una Llei Marc per a la Protecció de
l’Agricultura Valenciana i del Medi Rural que contemple diversos aspectes
fonamentals:
- Qualificar l’agricultura com a servei públic la finalitat del qual estarà condicionada a proporcionar seguretat alimentària a tots els ciutadans i les ciutadanes.
- Organitzar la transformació de l’agricultura convencional en agricultura ecològica mediambientalment sostenible.
- Donar prioritat a la comercialització dels productes agrícoles del País Valencià, establint xarxes de distribució amb una limitació de 100 quilòmetres de distància des del productor al consumidor.
- Establir convenis amb el comerç per a la venda dels productes autòctons amb marges i preus preestablits.
- Regular la intervenció dels poders públics en campanyes explicatives sobre els avantatges de consumir productes ecològics.
- Protegir i finançar els nous dissenys d’habitatge agrícola.
- Crear la figura de poble agrícola o agrícola-ramader amb un logotip que implique la marca d’origen i fiscalitat específica.
- Subordinar al nou marc jurídic tota la legislació anterior.
- Creació de la finestreta agrària en xarxa en tots els ajuntaments amb personal qualificat.
- Constituir un marc institucional de participació de les Organitzacions Professionals Agràries que puguen convocar eleccions en el camp.
- Per a les persones que desitgen iniciar-se en l’activitat agrària es dissenyaran diversos tipus de projectes que estaran referenciats al cultiu, al clima, a la fertilitat del sòl, als recursos hídrics, a la maquinària, a la proximitat de producció, als abonaments orgànics i a la qualificació professional acreditada. Els projectes estaran finançats al 100% amb tots els recursos necessaris, fins i tot salaris, fins que el volum de collita tinga capacitat de rendibilitat amortitzable.
- S’establiran preus garantits de referència en origen en relació amb qualitats. Estes es consideraran d’acord amb les característiques específiques de l’agricultura ecològicament i mediambientalment sostenible.
- Es redactarà un protocol de publicitat perquè esta exalte, per damunt de qualsevol altra consideració, les qualitats nutricionals dels productes, avalades amb estudis científics.
- Es desenvoluparà un estudi sobre les potencialitats agroindustrials del País Valencià per escometre un macroplà d’infraestructures, carreteres, ferrocarril, minipolígons agroindustrials i ramaders de proximitat, amb centres de transformació, recerca, manufactura, comercialització i distribució.
- Creació d’una xarxa d’escoles de formació que eduque tots els agricultors en el coneixement del nou sistema de producció d’aliments i contribuïsca a la transició ordenada de l’agricultura i la ramaderia productiva convencional a la ramaderia i agricultura ecològicament i mediambientalment sostenible.
El que es produïx en l’agricultura i la ramaderia són aliments que
constituïxen la base del benestar de la persona i, per això, esta responsabilitat
no pot recaure en qualsevol. Igual que per a curar malalties o educar la
ciutadania es demanen els millors mitjans humans i materials, en l’alimentació
també s’ha de sol·licitar la mateixa qualitat. D’ací que la capacitació formativa
dels agricultors haja de ser un dret dels ciutadans i una obligació per als
agricultors.
D’altra banda, cal una moratòria per a les varietats importades
i les modificades genèticament fins que es demostre que poden ser cultivades en
el cas que tingueren un interés especial en llocs on no haguera incidència per
als cultius autòctons. És necessari recuperar els bancs de llavors autòctons perquè resulta evident que
són els millor adaptats al nostre ecosistema. Cal iniciar estudis
d’investigació amb l’objectiu de millorar les seues qualitats productives,
nutritives i de qualsevol altra índole. Això ens donarà autonomia i
independència de les multinacionals del sector.
La globalització del comerç no té per què afectar l’agricultura com a
producte de mercat, sinó com a producte del coneixement científic. Com déiem adés, l’agricultura com a sector estratègic només pot tindre una vocació, que és
l’aliment saludable de la població mundial. Per això, pareix lògic dividir el
planeta en espais agroalimentaris autosuficients i Europa té totes les
condicions per a ser-ne un. I la seua explotació des d’esta perspectiva de
desenvolupament sostenible segur que dóna perquè els agricultors europeus
alimenten la seua població de manera saludable, podent, a més, portar una vida
digna, segura i reconeguda per mèrits propis.
EUPV posarà els mitjans perquè el País Valencià siga pioner i un exemple
que s’ha de seguir en esta experiència.
4. LA NECESSITAT DE CORREGIR LES DEFICIÈNCIES ESTRUCTURALS DEL CAMP VALENCIÀ
El minifundisme és un problema estructural al País Valencià que impedix
l’aplicació d’economies d’escala, la qual cosa implica precarització i
mancances en rendibilitat, tant econòmiques com socials. En l’actualitat, si fa
no fa un 50% de les explotacions agràries valencianes tenen menys d’una
hectàrea. Davant d’esta realitat, EUPV proposa la creació de bancs de sòl
per part dels ajuntaments. L’adjudicació per a la seua explotació productiva es
farà per mitjà de concurs d’acord amb les condicions següents:
- Tindre acreditada la capacitat formativa per dur a terme el projecte proposat.
- Disposar d’un informe favorable de la Conselleria sobre la idoneïtat per a la zona.
- L’adjudicació la farà el consell agrari local.
El minifundisme, un problema sistèmic del camp valencià |
Amb la intenció de mantindre íntegres les explotacions en el cas de
transmissions hereditàries, s’hauria d’establir exempcions fiscals als
beneficiaris que ostenten la condició d’agricultor professional o que arriben a
aconseguir-la amb l’explotació heretada i concedir assistència jurídica i
tècnica, exempcions de taxes i concessió prioritària d’ajudes financeres
existents a les transmissions hereditàries que, podent fragmentar-se entre els
descendents directes, opten per la transmissió conjunta de la unitat
d’explotació a un sol hereu o a una associació de cohereus que gestione
l’explotació.
A més, en el cas de transmissió a un únic hereu, este tindria dret a
una subvenció al tipus d’interés, en cas que sol·licite un crèdit, públic o
privat, per a indemnitzar els cohereus. També s’haurien d’establir exempcions
fiscals per a les indemnitzacions rebudes per als cohereus en cas de
transmissió a un únic hereu que ostente la condició d’agricultor professional o
que arribe a aconseguir-la amb l’explotació heretada. Una altra actuació
important passaria per millorar la línia d’ajudes de primera instal·lació i
plans de millora a la compra de terres o explotacions ramaderes als
professionals per a fer competitiva la seua explotació.
Per a augmentar la transparència del mercat de la terra, s’establirà el
dret d’adquisició preferent per als agricultors professionals. S’hauria
d’obligar als transmetents a comunicar a l’Administració totes les transaccions
i s’hauria d’impedir a les notaries i Registres de la Propietat a donar fe
pública i inscriure la transacció sense aportar prèviament la prova que s’ha
comunicat a l’Administració.
Finalment, seria convenient crear i publicitar una base de dades de
totes les transaccions de terres realitzades al País Valencià per a facilitar
als professionals el dret d’adquisició preferent per als agricultors
professionals.
4A. Pal·liar la inestabilitat de les rendes agràries
La gran inestabilitat de la renda que patixen agricultors i ramaders és
un dels principals obstacles amb què es troben a l’hora de continuar mantenint
la seua activitat. La inestabilitat es deriva, d’una banda, dels vaivens dels
preus i mercats i, de l’altra, de les inclemències del temps. Per poder fer
front als sinistres meteorològics, caldria aprofundir en la reforma de
l’assegurança agrària tendint cap a un segur d’ingressos d’explotació. En lloc
del sistema establit, que prima l’assegurament del producte, es pretén donar
prioritat a l’actor principal del sector, l’agricultor i el ramader, de manera
que quede coberta la seua renda davant de qualsevol incidència que puga
presentar-se no només climàtica o en forma de plaga, sinó també per una crisi de
preus que poguera produir-se. Inicialment, esta nova modalitat d’assegurança
agrària hauria d’anar adreçada als professionals i joves que s’incorporaren al
sector perquè pogueren continuar en la seua activitat, mentre que la resta de
productors podrien continuar optant per l’actual sistema d’assegurances, però
millorat i adequat a les característiques reals de les produccions i els
mercats.
Només si s’aconseguix assegurar la renda d’agricultors i ramaders es
podrà mantindre una activitat que és fonamental per a conservar el medi ambient.
I és que els treballadors del medi rural produïxen aliments de qualitat
garantida, sans i pròxims als mercats valencians i, d’altra banda, a través de
la seua activitat, fan possible una bona gestió del medi natural i els seus
recursos, un manteniment de la població en els pobles, una salvaguarda dels
modes de conreu i de l’aprofitament de la terra, una gestió del patrimoni
arquitectònic i d’infraestructures necessàries (sèquies, camins i sendes), un
manteniment de la biodiversitat tant vegetal com animal i altres beneficis que
gaudix el conjunt de la societat, pels quals no se’ls retribuïx i que
l’Administració hauria de resoldre per mitjà d’una contraprestació de serveis a
través d’ajudes agroambientals. En cas contrari, difícilment la societat podrà
fruir d’un medi ambient com actualment es concep.
El repartiment de les ajudes, d’acord amb criteris ambientals, pot
generar, a més, una major eficiència econòmica. Així el sector justificaria la
seua percepció en termes de la satisfacció de les demandes socials
manifestades, de creació d’ocupació, de manteniment del medi rural, de qualitat
i seguretat alimentària i de conservació del medi natural.
La solució als problemes del camp passa per la necessitat d’integrar
polítiques agràries, mediambientals i de desenvolupament rural, en les quals la
creació d’ocupació, com a element bàsic d’ordenació del territori, siga el
principal objectiu. Per consegüent, no cal obviar el paper imprescindible que
desenvolupen les explotacions familiars agràries en la generació
d’autoocupació, a partir de les activitats productives de l’explotació i
d’aquelles altres que vinguen a donar contingut al caràcter de
multifuncionalitat que s’espera que tinguen este tipus d’explotacions en l’entorn
europeu.
Respecte a la difusió dels polígons industrials, és necessari fomentar
els polígons mancomunats en l’àmbit comarcal en comptes de fomentar polígons
industrials en xicotetes poblacions. Per això, haurien d’arbitrar-se mesures de
compensació entre els municipis acollidors de polígons i els municipis
mantenidors d’espai agrari.
També resultaria fonamental, junt amb una millora general dels serveis
per al medi rural, garantir l’accés a les noves tecnologies amb una xarxa de
telefonia mòbil de cobertura total, així com un ràpid accés a Internet.
Finalment, també ajudaria molt superar l’actual sistema d’ajudes
proporcionals al volum de producció o a la dimensió de les explotacions. Els
recursos públics s’haurien de reorientar progressivament cap als agricultors i
ramaders que subscriguen un contracte amb la societat a través de
l’administració agrària. Un contracte en què l’ocupació, com se citava més
amunt, siga un eix prioritari i que continga les condicions de producció que ha
de respectar l’agricultor, ramader o silvicultor, per a preservar els recursos
naturals, l’espai agrari, el paisatge i la prestació de serveis a la
col·lectivitat.
4B. Comptar més amb les organitzacions professionals agràries
El model actual d’Administració autonòmica s’ha de flexibilitzar i tindre més en compte les organitzacions professionals agràries a l’hora de prestar
determinats serveis a l’agricultor i al ramader, com són la formació, la
tramitació d’ajudes o les estadístiques.
És també imprescindible que les necessitats bàsiques del sector agrari
valencià isquen d’una taula de concertació permanent entre el Govern valencià i
les organitzacions professionals agràries valencianes. Després de tants anys de
democràcia, resulta inadmissible que, al País Valencià, continue sense existir
un marc institucional de participació de les Organitzacions Professionals
Agràries, en què s’establesquen de manera efectiva i estable les actuacions
concretes en matèria de política agrària.
4C. Castigar els delictes contra el medi ambient
- EUPV promourà una llei que prohibisca qualsevol abocament a qualsevol lloc sense haver estat tractat prèviament i estancat per un període mínim de sis mesos. A partir d’ací, l’abocament fora d’instal·lacions l’executarà l’organisme institucional competent.
- Es garantirà un cabal ecològic suficient que mantinga la vida dels rius en la seua màxima esplendor.
- Es controlaran els recursos de conca des del naixement fins a les desembocadures tant en aigües de superfície com subterrànies i es crearà un pla d’utilització de recursos hídrics mediambientalment sostenible.
- Totes les indústries i empreses agrícoles ramaderes que exercisquen una activitat qualificada seran incloses en un llibre de registre i inspeccionades per l’Administració en períodes de temps aleatori. L’acumulació de tres incidències sense que s’haja produït reparació o correcció dels sistemes de protecció del medi ambient serà motiu d’intervenció d’aquella fàbrica, o explotació agrícola o ramadera, per part de l’Administració, i es perdrà la propietat, els drets d’explotació de l’activitat i els altres drets que se’n pogueren derivar. L’Administració estudiarà si és procedent sanejar i posar de nou en marxa l’activitat. En cas positiu, procedirà a efectuar les reparacions o correccions en el sistema i, una vegada efectuades, la retornarà als seus amos, qui hauran d’abonar els costos ocasionats. En cas contrari, l’empresa serà ofertada al mercat, igual que bancs i caixes, que són intervinguts quan perilla la seua activitat per una mala gestió i més encara quan es tracta de salut pública. Sempre les persones han d’estar per damunt de qualsevol altra consideració, perquè encara que a vegades s’oblide, el ser humà forma part dels ecosistemes i, protegint estos, també es protegix, és a dir, tots ens protegim.
- Cada incident serà sancionat en funció de la gravetat i el dany causat.
- Les agressions al medi ambient seran delictes penals que implicaran reposició a càrrec del condemnat i, en cas de recursos insuficients, haurà d’efectuar treballs per a la comunitat.
5. PRESERVAR EL MEDI RURAL COM A FONT DE VIDA I POSAR FRE A LA DESERTITZACIÓ
EUPV elaborarà una Llei de Muntanya que declare totes les muntanyes del
País Valencià com a Zones Públiques d’Especial Protecció. La llei recollirà les
consideracions següents:
- S’escometrà un pla de repoblació i neteja que afectarà tant les muntanyes de titularitat pública com les de titularitat privada, sent els propietaris els qui correran amb totes les despeses. En cas de renúncia, el patrimoni forestal passarà a titularitat pública, sent aleshores el govern autònom l’encarregat d’executar-ho.
- Totes les persones inscrites en les oficines d’ocupació passaran a la reserva activa de treballadors forestals. I rebran un curs de capacitació forestal previ a la seua incorporació a les brigades forestals.
- S’activaran projectes d’aprofitament forestal per a la producció de biomassa, ramaderia de muntanya, parcs fotovoltaics, fusta, etc.
- Es crearan microembassaments en zones estratègiques amb la finalitat de reduir la torrencialitat de rambles i barrancs que produïxen inundacions i la d’aconseguir xicotetes reserves d’aigua per a abeuradors de la cabanya ramadera de muntanya. Així, s’aniran aprofitant al màxim tots els recursos del camp valencià.
- La cabanya ramadera de muntanya ha estat, històricament, un element regulador del sotabosc que minimitzava al màxim la possibilitat d’incendis forestals i suposava una aportació alimentària d’alta qualitat, produïda de manera ecològica i mediambientalment sostenible. EUPV organitzarà la repoblació, previ estudi de les espècies adequades tradicionalment a les muntanyes valencianes.
- Els nous agricultors necessiten un hàbitat adequat. Els seus habitatges es podran construir en règim de lloguer o de compra i disposaran d’exempcions fiscals i subvencions. Les hipoteques estaran avalades per Conselleria mentre es mantinga l’activitat agrària. Els habitatges disposaran, a més, dels espais característics: corral per a xicoteta granja domèstica i hort ecològic familiar. La tipologia general anirà des d’habitatges per a una persona a habitatges per a famílies nombroses. A més, les persones que decidisquen viure en estes comarques obtindran una sèrie de beneficis fiscals, parafiscals i distintes gratificacions que motiven de forma permanent el seu desig de viure-hi.
El camp llirià: un futur tan negre com el de la garrofa i la garrofera |
6. APOSTA PEL MANTENIMENT DE L'ACTIVITAT PESQUERA
En els últims anys, l’activitat pesquera valenciana patix diverses
problemàtiques que fan perillar la seua continuïtat: Problemes de conservació
dels ecosistemes marins a causa de la contaminació, del turisme mal planificat,
la destrucció d’hàbitats costaners, la sobrepesca i l’ús de tècniques de pesca
prohibides. És necessari establir un pla estratègic per a assegurar la
supervivència de la pesca en la costa valenciana que faça sostenible socialment
i econòmicament l’activitat pesquera i els recursos marins. En esta
estratègia s’ha d’implicar el sector pesquer, així com les entitats
científiques i ecologistes.
Alguns elements que hauria d'arreplegar un pla estratègic són els següents:
- Elaborar la llei de la pesca.
- Redefinir el paper de les confraries garantint un funcionament transparent, democràtic i eficient.
- Proposar la creació d’Organitzacions Professionals que siguen reconegudes per la Unió Europea.
- Dotar de majors recursos financers el sector pesquer per a acomplir objectius estratègics.
- Definir estratègies que permeten recuperar bancs pesquers: creació de reserves marines, vedes, adaptació de tècniques pesqueres.
- Incrementar els controls en l’activitat pesquera: grandària del peix, tècniques de pesca, normativa sanitària, gestió econòmica.
- Potenciar activitats econòmiques complementàries a la pesca.
- Promoure mesures per a conservar la pesca tradicional artesanal com a un valor cultural.
No sap este alcalde la de gent cabrejada per tant de PAI i tant de bancal en guaret a preu de camp petrolier.
ResponderEliminarLa política urbanística i agrària pepera és com l'aigua a pedre... Si tan agraris i tan rurals són els peperos de l'ajuntament, els convide a vindre a la ceba sense jornal o que, a la vora del ribàs, em facen d'espantall de les bacones de les blanques.
I com que no entenc de lleis que no siguen les lleis naturals, si algun dia rebente al mateix panxut que veig que totes les setmanes ve a furtar-me carxofes podré tindre un jurat popular?