domingo, 15 de julio de 2012

COMPROMÍS, NEOLIBERALISME I COMPETITIVITAT

SOBRE ELS ECOGUAIS DE PATERNA

El neoliberalisme, ideologia de la competitivitat.
El passat dimecres 27 de juny, la coalició Compromís presentà, de manera consensuada amb el Partido Popular, una moció amb el títol "IMPLANTACIÓ DE CRITERIS ECOEFICIENTS EN LA GESTIÓ DELS POLÍGONS INDUSTRIALS PER A AUGMENTAR LA SEUA COMPETITIVITAT". 
La moció deia coses com que "l'Ajuntament de Paterna, en col·laboració amb les associacions d'empresaris, havia d'elaborar i implantar un codi de bones pràctiques ambientals per a la gestió mediambiental conjunta dels polígons industrials consolidats, per a augmentar la seua competitivitat enfront d'altres polígons". EU, evidentment, votà en contra.
En política és molt important el llenguatge, i per a les organitzacions d'esquerra molt més. Hi ha un concepte en esta moció que es reitera en diverses ocasions: el de "competitivitat". No obstant això, en cap lloc s'esmenten conceptes com "productivitat", "qualitat" o "drets laborals".
És alarmant com el pensament neoliberal es cola amb molta facilitat en el discurs fins i tot d'algunes organitzacions d'esquerra, que assumeixen que ofereix encant i convicció conceptes com el de la competitivitat. És trist com la invasió ideològica del neoliberalisme ha fet que fins i tot la gent suposadament d'esquerra promoga els seus conceptes i adopte les seues nefastes pràctiques i discursos.


El neoliberalisme destaca principalment perquè li imprimeix a tot un sentit utilitarista, pragmàtic i competitiu. Què vol dir això? Doncs que qui no s'ajuste a estos paràmetres de competitivitat és rebutjat, exclòs i marginat. El neoliberalisme és la ideologia de la competitivitat, és a dir, el de l'aniquilació i la confrontació de rivals. És a dir, "o sobreviu una empresa o sobreviu una altra, però no les dos", l'ànima del capitalisme.
El que està fora de tota discussió és que si basem l'economia en la competitivitat no sobreviuen les empreses que produïsquen amb millor qualitat, ni les que creen productes més útils, sinó les que venguen millor el que tenen, encara que siga fum. I per això hui estem com estem, perquè durant anys s'ha venut fum fins i tot a qui no podia comprar-lo. I també per esta raó no sobreviuen les empreses que produeixen coses amb qualitat sinó en molts casos les que produeixen a baix cost productes d'una durada programada i d'una dubtosa qualitat, o simplement les que venen fum millor que ningú.

Per això EU va votar en contra de la moció presentada per Compromís i PP. No només per les formes i pel llenguatge, sinó pel fons. També demanàrem al PSOE que tinguera el valor d'almenys abstindre's, però no ho feren. Les organitzacions anomenades d'esquerra haurien de reflexionar molt profundament sobre l'ús que fan del llenguatge, i del que significa, com és el cas de la "competitivitat". 
Encara que bé, igual nosaltres no estem d'acord perquè no som competitius. Nosaltres no venem fum.

Javier Parra, portaveu d'EU a Paterna, l'Horta

1 comentario :

  1. Precisament perquè és tan important el llenguatge, no només en política, és necessari deixar d'anomenar als partits Psoe i Compromís d'esquerres. El primer ho ha demostrat al llarg de la història, el segon encara no ha tingut temps, però el que sí ens ha deixat clar és que és un partit malparit per a ser competitiu. Afortunadament els ecoguais no faran història, perquè no passen de ser un pet pudent del sistema.

    ResponderEliminar

Aquest és un espai per a poder participar lliurement i no és la nostra intenció la d'introduir cap tipus de censura, encara que les idees exposades siguen crítiques amb nosaltres.
Però, i ja que no ens fem responsables de les idees ací exposades, no podem permetre que es facen acusacions a terceres persones alienes, sense proves, i de forma anònima. Per això, tot missatge que acuse una persona de fora de l'àmbit polític i que no tinga cap tipus d'identificació serà esborrat.
Esperem que ho entengueu.