En una societat dividida en classes socials, en rics i en pobres, en explotadors i explotats, creure que el poder és neutre és una tremenda ingenuïtat.
Per això calia portar a terme un poder de classe, un poder que es comprometera fins a les últimes conseqüències amb els treballadors, amb els que menys tenien, amb els que els havien robat fins i tot la paraula. Per tant, s'havia de posar dempeus un poder contra el poder, un contrapoder que sabera oposar-se als molts poders que tenia la burgesia i que malauradament segueix tenint en la lluita per assolir els drets que als jornalers sempre se'ls havien negat.
El municipi de Marinaleda té una llarga tradició de lluita jornalera, el que ha influït decisivament en la consecució de diversos avenços polítics i socials. Marinaleda està governada des de 1979 pel Col·lectiu d'Unitat dels Treballadors - Bloc Andalús d'Esquerres (CUT), partit d'esquerres i andalusista que ha vençut en totes les eleccions municipals per majoria absoluta. L'any 1986 el CUT va ser una de les organitzacions fundadores d'Izquierda Unida, per la qual cosa des d'este any es presenta dins de les llistes de la coalició.
En els últims comicis locals, les eleccions municipals de 2011, IULV-CA va aconseguir 9 regidors (amb el 73,08% dels vots) i el PSOE d'Andalusia 2 regidors (21,39%). El PP no va obtindre representació (4,06%).
Totes les decisions i temes municipals (impostos, habitatge, ocupació) són sotmeses al veredicte del poble, que vota a mà alçada o de vegades a través de vot secret en el curs d'un centenar d'assemblees generals o assemblees de barri que tenen lloc cada any.
Marinaleda ha dut a terme una peculiar gestió urbanística, una excepció local dins de la crisi de l'habitatge que actualment té lloc a Espanya derivada de l'especulació immobiliària. Va arribar a protagonitzar noticiaris de tot Espanya quan es va conéixer la notícia que era possible tindre casa en este poble per no més de 15 euros al mes, ajudant un mateix a la construcció del seu habitatge.
Això constitueix un altre dels èxits de l'administració i del sistema organitzatiu de Marinaleda. Consisteix precisament en haver sabut organitzar la distribució del sòl de manera que s'evite l'especulació i el preu dels habitatges siga el just. Un terç del territori municipal ha estat adquirit bé mitjançant la compra o bé mitjançant les expropiacions dutes a terme per l'Ajuntament. El lloguer de les cases arriba al preu de 15,52 euros per mes.
L'Ajuntament ofereix a aquells que ho necessiten un terreny i proporciona mitjançant ajudes els materials necessaris per a la construcció de l'habitatge que realitzen els propis inquilins o bé estos paguen a algú que els reemplace. Els obrers que construeixen la casa són paletes professionals contractats per l'ajuntament que assessoren als veïns i realitzen els treballs més complicats. Els futurs veïns no saben quina del grup de cases que es construeixen serà la seua en el futur. L'Ajuntament percep els beneficis que les plusvàlues puguen comportar.
Havien de vindre d'Alemanya a dir-nos-ho...
http://www.marinaleda.com
Casualitat, estava parlant amb els meus companys de treball del poble de Marinaleda, la història de la resistència de la raó i del trellat polític, quan he entrat al vostre blog i he vist aquesta informació que m'aprofita per ensenyar-los que altra forma de viure és possible. De mostra, un botó.
ResponderEliminarA SAQUEAR, A SAQUEAR, HASTA ENTERRARLOS EN EL MAR...
ResponderEliminar