Pensar analíticament fomenta la incredulitat religiosa fins i tot en els creients, segons una investigació de dos psicòlegs de la Universitat de la Columbia Britànica (UBC) els resultats de la qual publica la revista Science. “El nostre estudi es basa en investigacions prèvies que vinculen les creences religioses amb el pensament intuïtiu. Les nostres troballes suggereixen que l'activació del sistema cognitiu analític en el cervell pot soscavar el suport intuïtiu per a la creença religiosa, almenys temporalment”, ha indicat Ara Norenzayan, un dels autors de l'article.
Will Gervais i Norenzayan parteixen de la “vella idea de la psicologia” que diu que podem processar la informació de dos maneres: una intuïtiva, ràpida i per a la qual prenem atalls mentals; i una altra basada en el pensament analític, que exigeix un major esforç intel·lectual, parar-se a pensar. Ambdós sistemes funcionen, a vegades, en paral·lel; i, de vegades, el pensament analític s'imposa a l'intuïtiu, que està demostrat que “facilita i recolza la creença en allò sobrenatural, l'aspecte central de les creences religioses”. “Si la creença religiosa emergeix gràcies a la convergència d'una sèrie de processos intuïtius, i el processament analític pot inhibir o anul·lar l'intuïtiu, llavors el pensament analític pot soscavar el suport intuïtiu de la creença religiosa“, apuntaven inicialment els autors com a hipòtesi. Per a posar-la a prova, van fer cinc experiments.
En el primer, un grup d'universitaris va haver de resoldre tres problemes simples en què la intuïció porta a una solució ràpida i errònia, i respondre després a tres sèries de preguntes sobre les seues creences religioses. Els problemes eren de l'estil de: “Un bat i una pilota costen 1,10 dòlars. El bat costa 1 dolar més que la pilota. Quant costa la pilota?”. Els investigadors van comprovar que els individus que aplicaven el pensament analític (que donaven amb la solució correcta) tendien a mostrar-se menys religiosos en el qüestionari subsegüent. Però es tractava d'una correlació o hi havia una relació causa-efecte entre pensament analític i incredulitat?
Per a respondre a eixa pregunta, van dissenyar altres proves en què van recórrer a estratagemes per a induir a part dels subjectes a pensar analíticament. Així, van descobrir que, independentment de les seues creences inicials, els individus pensaven més analíticament si veien una figura que pareixia estar fent-ho (com El Pensador, de Rodin) que si tenien davant una altra que no (com El Discòbol, de Miró); si en un joc de completar frases, les paraules entre les quals podien triar eren pensar, analitzar, racional…; i fins i tot si se'ls preguntava per les seues creences usant en el qüestionari un tipus de lletra de més difícil lectura que el normal.
En l'estudi van participar 650 adults nord-americans i canadencs. Gervais reconeix que, encara que els resultats són “robustos”, queda per explorar si l'augment de la incredulitat religiosa després de practicar el pensament analític és temporal o es manté a llarg termini, i fer proves semblants en altres cultures.
Font:
http://blogs.elcorreo.com/magonia/2012/04/26/prueban-experimentalmente-que-pensar-analiticamente-fomenta-la-incredulidad-religiosa-hasta-en-los-creyentes/
http://blogs.elcorreo.com/magonia/2012/04/26/prueban-experimentalmente-que-pensar-analiticamente-fomenta-la-incredulidad-religiosa-hasta-en-los-creyentes/
NO CREC EN DÉU, SOC OPTIMISTA I SOC BONA PERSONA. A LA PORTA D'UN BEATO NO PARES L'HATO.
ResponderEliminar"LA GROGA ROJA"