sábado, 6 de octubre de 2012

ELS LLAURADORS VEUEN INVIABLE LA TARONJA AL COBRAR A 0'1 EUROS EL KILO


Taronjar del Ral, Llíria.
El passat 2011 fou un any fotut per als citricultors. Les dificultats per a vendre la collita s'han traduït finalment en liquidacions "ruïnoses", un fet que se suma als cada vegada més freqüents impagaments (ja representen el 20%) i l'augment dels costos de producció. El resultat és que la gran majoria dels citricultors perd diners any rere any, segons denuncia la Unió de Llauradors.
La taronja està sentenciada: nous productors (la Xina, el Brasil, el Marroc) que exporten més barat, inversions més costoses (reg a degoteig, productes fitosanitaris...) que només beneficien els productors químics i enginyers agrònoms, plagues més persistens com a conseqüència d'haver-ho convertit tot en un monocultiu, deficiències hídriques i contaminació dels aqüífers... I mentre, més d'un "despistat" que encara planta taronjars més amunt del Canal Principal del Camp de Túria alhora que arranca ametlars, oliverals o garroferars.

Benaguasil sobre taronjars vist des del Cabeçolo, Llíria.

Com a exemple, Agustín Perepérez liquidà la seua collita de Clemenules l'any passat a 1 cèntim per quilo. Este llaurador de Corbera, portaveu al municipi de l'organització agrària AVA-Asaja, va vendre un miler d'arroves a la cooperativa d'Alzira (Alzicoop), que al seu torn "va traure esta taronja al mercat". I per ella ha cobrat un cèntim d'euro per quilo, quan el preu de referència per a esta varietat el 2011 era d'entre 15 i 20 cèntims per quilo. 

"A este preu [diu en relació al preu de referència] el llaurador podria comprar espardenyes, canviar el cotxe", comenta irònic, "però amb això, 1 cèntim el quilo, no pots viure!", Exclama. Perepérez assegura que compensa estos preus ruïnosos amb l'obtingut per altres varietats. Així, indica que les Navel·lane les ha cobrat a 1,95 euros per arrova (15 cèntims per quilo) i les Ortanike a 2,10 euros per arrova (16 cèntims per quilo). "Estos són uns preus dignes, justets per a poder pagar els costos", assenyala. Perepérez atribueix estos baixos preus a l'injust repartiment dels beneficis que genera la taronja: "Hi ha un marge molt alt entre l'euro que paga el comprador a la botiga per un quilo de taronges i el cèntim que cobre jo".


Sobre una notícia apareguda al Levante.

No hay comentarios :

Publicar un comentario

Aquest és un espai per a poder participar lliurement i no és la nostra intenció la d'introduir cap tipus de censura, encara que les idees exposades siguen crítiques amb nosaltres.
Però, i ja que no ens fem responsables de les idees ací exposades, no podem permetre que es facen acusacions a terceres persones alienes, sense proves, i de forma anònima. Per això, tot missatge que acuse una persona de fora de l'àmbit polític i que no tinga cap tipus d'identificació serà esborrat.
Esperem que ho entengueu.