lunes, 15 de octubre de 2012

UN LLIRIÀ IMPRESCINDIBLE


Hi ha homes que lluiten un dia i són bons. Hi ha d'altres que lluiten un any i són millors. Hi ha qui lluiten molts anys, i són molt bons. Però hi ha els que lluiten tota la vida, estos són els imprescindibles. 
                 
Bertolt Brecht




MIGUEL ARASTEY GALDUF “EL GROC” 


Francisco Arastey Portolés, nascut l’any 1898, era un republicà, amic de Motes, Enrique Blat, Torrijos, Leandro el Tort, Miguel Pérez…,  però li tocà anar a fer la mili a la guàrdia reial, en la quinta de 1919. Tant Francisco com la resta dels seus germans eren ferroviaris de la Renfe. La seua família, germans i cosins, eren coneguts amb el malnom dels Grocs. Per què? No ho sabem. Francisco es casà amb Irene Galduf Alcocer, la Cadenes, i tingueren tres fills: Irene, Paco i, el més menut d’ells, Miguel Arastey Galduf, el Groc. Miguel nasqué al carrer Jovellanos, enfront del trinquet, el tretze de maig de 1935, durant la Segona República Espanyola.
Els primers records de Miguel són de la Guerra Civil: el soroll, les carreres al refugi, els soldats republicans que estaven acollits per les cases de Llíria... Els seus pares acolliren també un d’estos soldats, Jacinto Pérez Mislata, natural de Requena, que des d’aleshores formà part de la família. Jacinto, després de la guerra, es casà amb una manya i d’ahí que Miguel el Groc anà prou a Saragossa, a casa de la tia Basi i l’oncle Jacinto.
L’únic joguet que recordava haver tingut és un redolí de ferro, que encara guardava, regal del seu germà. Miguel anava darrere i davant de son pare i escoltava parlar d’una Radio Pirenaica, que a Torrijos l’havien sentat vàries voltes en la cadira elèctrica, que Motes estava a l’estranger, que havien perdut la guerra i a les muntanyes hi havia guerrillers que encara lluitaven contra Franco. Franco deia que eren bandolers, però son pare els anomenava “maquis”. També hi havia un home prim que vivia amagat a prop de sa casa i una dona, amb una cistelleta, li duia menjar, però ell mai eixia al carrer, ni es deixava vore per la finestra, ni parlava amb ningú.
Com a son pare Francisco no li agradaven els retors, a Miguel tampoc li han agradat mai. I els beatos encara manco. Deia que Jesucrist fou el primer comunista i que l’Església catòlica no fa el que predica. En general, totes les religions li provocaven rebuig.
Estudiar tampoc li feia molt, perquè l’escola franquista no fou un model d’educació, segons ell. Als dotze anys, Miguel ja anava a Benaguasil a oferir-se de jornaler agrícola. Allí, davant de l’església, els cacics més rics el miraven de dalt a baix i solien donar-li faena de segador o de plantar cebollí. Als catorze anys, se n’anà d’obrer a fer séquies. Lluís el Vidrier i ell descarregaven camions de dotze mil quilos de ciment, que venia amb sacs d’espart i calent. Acabaven amb l’esquena destrossada i els peus sangonosos. Els pagaven cinc duros a cada un. Als quinze anys treballava encofrant una séquia des de Vilamarxant a Riba-roja i tenia un encarregat anomenat Pantaleón Polo Cervera, que segurament era un desterrat d’esquerres i vivia amb la dona en una cova de Vilamarxant. Es portà molt bé amb Miguel i li pagava 225 pessetes setmanals, igual que als homes. Pantaleón, amb un duro de plata, li féu dos anells a Miguel. Després, treballà fent séquies per Quart, Aldaia, Campanar, etc., fins que el cridaren per treballar a la fàbrica de Ríos i, malgrat que sa mare no volia perquè cobrava molt menys, començà a treballar en la fàbrica, cobrant 60 pessetes setmanals.


Julia i Miguel
En la fàbrica edetana conegué a Julia Roglà Castellano, amb la qual es  casà després de sis anys de festeig, en acabar la mili. Miguel i Julia es posaren a viure en Benissanó, perquè la sogra els donà una casa, i tingueren dos filles: Júlia i Irene. En la fàbrica de Ríos, Fátex, Miguel isqué de delegat dels treballadors, per tant, pertangué al Jurat d’empresa del sindicat vertical i féu amistat amb Alberto Jarabo Payà, un delegat provincial de dretes, però que compartia amb Miguel prou reivindicacions laborals i socials. La primera vegada que féu campanya per un polític, fou demanant el vot per a Alberto Jarabo.
En la fàbrica de Ríos renyí amb un encarregat per qüestions laborals i arribaren a les mans, per tant, el despatxaren del treball, el dugueren a juí i li eixiren 16 pessetes de multa i dos dies d’arrest domiciliari. Poc després,  permeteren que tornara a treballar allí, amb xapa nova i deixant de ser enllaç sindical. Hi hagueren unes altres eleccions, tornà a presentar-se i tornà a eixir membre del Jurat d’empresa. A més del treball en Ríos, com la dona deixà l’empresa al casar-se, com era costum a l’època, i no tenien prou diners, criaven animals a casa: conills, borregos, pollastres, cucs de seda... i anaven a jornal els dos, quan podien.
En València hi havia un vocal provincial molt valent, Paco Resurrección, amic de Ramiro Reig, i ell començà a reunir els representants dels treballadors més combatius. Algunes reunions foren en l’església de Maria Mare. Després, començaren les mogudes en la fàbrica fins que la tancaren l’any 1974, malgrat les gestions que féu el Jurat d’empresa l’any 1973 a Madrid. En una d’estes mogudes, Miguel Arastey fou detingut per la Guàrdia Civil de Llíria, que el retingué durant quatres hores d’interrogatori amenaçant i el fitxaren com a “Miguel Arastey, alias el Amarillo”. D’aquella etapa guardava bon record del seu company Miguel Aragó.
Al tancar la fàbrica de sacs, el seu cosí Daniel li oferí treball d’electricista, pel trasllat d’una empresa metal·lúrgica des de València a Quart de Poblet, Privasa. Acceptà i, en acabar les obres, fou contractat d’electricista de manteniment allí i Julia Roglà, la seua dona, d’ajudant de cuina. Morí Franco i Miguel continuà la tasca sindical, ara en CC.OO., feren una vaga i un tancament a Privasa de quasi tots els treballadors, on acudí fins i tot Marcelino Camacho, perquè Miguel s’encabotà i amb l’ajuda de César Mañas ho aconseguí. Tot i això, Privasa també tancà l’any 1980, aproximadament.

Miguel i Júlia
Per eixe temps, Miguel i Julia s’havien fet una casa a Llíria i vingueren a viure ací, amb les filles. Eren els anys setanta i els vents del canvi social bufaven forts. L’Associació de Veïns de Llíria reunia a totes aquelles persones que feien força reclamant les llibertats i la democràcia; editava periòdicament un butlletí, La veu de Llíria, molt reivindicatiu i que, potser, jugà un paper fonamental en el resultat de les eleccions al nostre poble.
Les Comissions Obreres del País Valencià feren el I Congrés en Castelló, a finals de maig de 1978. Allí estava, en segona fila, Miguel Arastey Galduf amb altres companys de Llíria. El mateix any, Josep Mª Jordán oferí a Miguel Arastey i a la seua filla, Júlia, formar part de l’equip que, amb les sigles del PCE, presentaria candidatura a les eleccions locals de la recent democràcia, a la primavera de 1979. Els dos digueren que sí i Miguel anà el segon de la llista. L’esquerra guanyà les eleccions i, amb sis regidors comunistes, fou triat alcalde de Llíria Pep Jordán. Els comunistes i els socialistes només manaren a l’ajuntament dos anys, per problemes en els quals no entrarem ara. Miguel Arastey fou responsable d’Urbanisme i de Treball. La seua tasca per frenar l’especulació i la construcció de xalets per tot el terme és ben coneguda. De fet, la dreta li oferí, després, continuar de cap d’urbanisme i ell ho rebutjà. Com estava aturat, es dedicà completament a les faenes de l’ajuntament i del sindicat. També recolzà l’Associació de Veïns quan fou denunciada pels regidors de la dreta lliriana. Les dos persones que afrontaren el juí foren defeses per Alberto García Esteve, gran advocat i persona, amic de Miguel Arastey.
Treballà en tres empreses més, Collíria, Valforsa i Laboratorios Radio i, per fi, aconseguí una pensió. Fou regidor del nostre ajuntament durant dotze anys, des de 1979 fins a 1991 i podem assegurar que mai guanyà un duro allí, al contrari, sempre li costà diners de la butxaca. Reconegut per ser cabut, recte i honrat, per defendre els seus principis socialistes sense rancors, per no discriminar a cap persona i per ajudar-ne a moltes; la seua ha estat una vida molt atrafegada que només un esperit jove com el de Miguel podia suportar.
Afiliat primer al PCE i després a Esquerra Unida, no parà de lluitar ni un dia de la seua vida. Visqué moments polítics durs cada vegada que part dels seus companys s’escindien. Però ell sempre estigué ací, esperant gent nova que arreplegara el seu testimoni i continuara la lluita. I sempre hi ha algú que l’arreplega i escolta la història dels vençuts, dels seus herois, dels seus avantpassats, la seua pròpia història. Eixos som nosaltres: Lorena Veintimilla, la gent de la comarca (sobretot de Riba-roja), Jordi Pedrosa, el Sorno, Paco el Rapó, Mari Carmen Acero, Maite, Silvia, Carmen, Marcelo, Alain, Miguel Tomàs, Roberto, Pau, Tere, Júlia, Tànit... i molts altres. Miguel rep de tots nosaltres l’estima i el reconeixement que mereix la seua trajectòria política. Seguirà sempre en la nostra memòria igual de generós i de rebel.



Servisca açò d’homenatge genèric a tots els Grocs, els Camprubís, els Gils, els Ros, els Camachos, els Labordetes, els Rapós, els Pérez... per mostrar-nos un camí més digne que el que transita la majoria. Este homenatge s’estén també a totes les dones dels grocs, dels camprubís, dels ros, dels gils... per tot el que han hagut d’aguantar. Si ells ens han fet més forts, elles ens han fet lliures.

Al Groc, a Miguel, només dir-li que sempre li estarem agraïts per tot i que, amb el seu exemple d’honestedat, procurarem ser millors persones cada dia i lluitar per tal que eixe trosset de món que puguem abastar siga més just.
Des del 9 d'octubre en què faltà, igual que el Che, ens sentim orfes. La nostra esperança és heretar la seua lluita. 
Moltes gràcies pel vostre recolzament.

Salut i República!

Tres generacions de Grocs: Tànit, Miguel i Júlia

Homenatge d'abril de 2011, amb Josep M. Jordán

Homenatge d'abril de 2011, amb la nostra regidora Carme Veses

18 comentarios :

  1. Tànit, la grogueta15 de octubre de 2012, 4:51

    Sempre amb tu, iaio.

    ResponderEliminar
  2. Sense diners ni màrquetings, sense pèls en la llengua ni eufemismes, sense concessions als amics de la mort i la barbàrie. Apropiar-se del teu esperit és, a més d'agraït, un deure del qual u no pot defugir. Si ens sentim mínimament humans, dèbils i acovardits, per sort tindrem el teu llegat on emmirallar-nos.

    Ai, Groc, quanta falta ens fas.
    Ara ens eixuguem les llàgrimes, i amb les il·lusions renovades, caminem cap a la victòria. SEMPRE.

    ResponderEliminar

  3. amb tota la meua estima i si ara ja no hi estas sempre recordaré el teu esperit lluitador les teues ganas d'implicar-te amb totes les injusticies i per supost aquelles anecdotes que ens han fet sonriure i riure durant el temps que t'he conegut.FINS SEMPRE¡¡¡¡¡¡¡

    ResponderEliminar
  4. Fins a la victòria sempre, company. Arrepleguem la torxa de la teua lluita.

    ResponderEliminar
  5. Benvolgut tio Miguel. Sempre tindré una peneta en el cor per no haver pogut dir-te açò abans, però mai ha segut fàcil per a mi expressar en veu alta i cara a cara els meus sentiments i, com quasi sempre em passa en tot el que faig, ja arribe tard.
    No és fàcil, hui en dia, aconseguir el respecte i l'afecte sincer de qui et rodeja. Que la família i amics et professen admiració i estima, que et vullguen, és algo que, desgraciadament, no tot el món pot dir. Tu ho has tingut, tots ho sabem, peró a més a més, has aconseguit anar molt més lluny. Has sigut capaç d'aconseguir disfrutar del respecte i la consideració, no sols dels teus companys, sinó també d'aquells que han sigut els teus oponents en un món tan cainita com és el de la política i el servici públic per als demés. Has aconseguit la grandesa des de la humilitat, la senzillesa i el treball desinteressat.
    No recorde una sola vegada on el teu nom haja eixit en una conversa, en que els qualificatius no foren sempre d'admiració i lloança, on no s'alabara la teua honradesa, humanitat i bonhomia.
    Quant a mi, sols puc estar-te agraït pel "cariño" que m'has mostrat les poquetes voltes que hem pogut coincidir. "Cariño" que sempre ha sigut mutu i que, espere, d'alguna manera haja sabut fer-te arribar.
    Allà on estigues, tio, vull que sàpies que aquells que encara sentim el "Groc" en la sang, i tenim l'Arastey en la partida de naixement, estem orgullosos de tu.
    Fins sempre...

    ResponderEliminar
  6. Solo quiero dedicar unas palabras a esa persona tan maravillosa que siempre se hizo de querer y tenia un espiritu fuerte como el!,tan fuerte como el cariño que deposito en dentro de todos nosotros,ese que cada dia que pasa aun no damos por hecho su ida tan repentina,no hay vez que piense en el o vea una foto suya y me salten las lagrimas de pena,por ser tan grande y esos ratos de sinceridad y honradez a su lado,de toda una vida para mi....vecino y amigo,gran amigo.Un orgullo haberlo conocido a el y su familia,que tambien aprecio muchisimo tanto como a el,ojala hubiera gente solo con la mitad de valia ,voluntad y coraje que el...como el CHE!.Desearle que descanse en paz y que dios lo tenga en un altar,donde se merece,siento muchisimo su perdida...muchisimo..desde aqui dar el pesame a la familia y que sepais que os acompaño en el sentimiento para siempre!!! ¡SIEMPRE TE RECORDARE MIGUEL!!!.

    FDO
    VICTOR.M CAMACHO

    ResponderEliminar
  7. Nosotros te conocimos poco y tarde. Pero tampoco hacía falta conocerte mucho. Enseguida
    uno comprendía tu generosidad de pobre y tu honestidad sencilla. Venías de otros tiempos y
    otras vidas. Más duros, sin duda, pero también más humanos y solidarios. Yo siempre te
    recordaré en tu huerto perfectamente labrado. En tu caseta humilde. Criticando, ¡cómo no!, la
    paella. Como buen valenciano. Enfermo sin que se te notara. Fuerte y duro como el algarrobo
    bajo el que hoy reposas.

    ResponderEliminar
  8. Hace treinta años que nos conocimos, el destino quiso que fuesemos vecinos y en poco tiempo amigos. Fue en tu "maset de la muntanya" donde ví por primera vez, con 6 años, la foto del "Che" y su poderosa frase. Para mi fue reveladora, pues nacÍ de izquierdas, con corazón republicano y me abrió los ojos. Esa imagen, esa frase ha sido tu filosofÍa y forma de vida. Tu dignidad jamás se arrodilló y hasta el ultimo momento te mantuviste en pié.
    Dicen que te has ido, que ya no estás. Yo se que no es cierto. Se que estas en "la teua garrofera, a les oliveres i a l'horta, llaurant com sempre.....". Por eso me resisto a decirte adiós. Me niego. Prefiero acercarme a la garrofera por las mañanas y preguntarte como siempre: " Bon dia Miquel!!! Com va la feina?? " Yo se que me escuchas por que se que estas ahÍ, te veo todas las mañanas.
    Estaba empezando a escribirte un poema cuando recordé que el poema apropiado ya lo escribió Miguel Hernandez. Porque este poema define como me siento y lo que quiero decir. Por que lo escribió con el dolor y el sentimiento que produce la falta de un amigo. Por que Miguel Hernandez no solo era republicano, sino que además dió aliento a las tropas republicanas en las trincheras al igual que tu has dado aliento a los compañeros con tus años de lucha. Por que al igual que tú, ni en su ultimo aliento se arrodillo ante nada ni ante nadie, prefirió morir de pié.
    Elegía a Ramón Sijé - Miguel Hernández

    Yo quiero ser llorando el hortelano
    de la tierra que ocupas y estercolas,
    compañero del alma, tan temprano.
    Alimentando lluvias, caracolas
    y órganos mi dolor sin instrumento.
    a las desalentadas amapolas
    daré tu corazón por alimento.
    Tanto dolor se agrupa en mi costado,
    que por doler me duele hasta el aliento.
    Un manotazo duro, un golpe helado,
    un hachazo invisible y homicida,
    un empujón brutal te ha derribado.
    No hay extensión más grande que mi herida,
    lloro mi desventura y sus conjuntos
    y siento más tu muerte que mi vida.
    Ando sobre rastrojos de difuntos,
    y sin calor de nadie y sin consuelo
    voy de mi corazón a mis asuntos.
    Temprano levantó la muerte el vuelo,
    temprano madrugó la madrugada,
    temprano estás rodando por el suelo.
    No perdono a la muerte enamorada,
    no perdono a la vida desatenta,
    no perdono a la tierra ni a la nada.
    En mis manos levanto una tormenta
    de piedras, rayos y hachas estridentes
    sedienta de catástrofes y hambrienta.
    Quiero escarbar la tierra con los dientes,
    quiero apartar la tierra parte a parte
    a dentelladas secas y calientes.
    Quiero minar la tierra hasta encontrarte
    y besarte la noble calavera
    y desamordazarte y regresarte.
    Volverás a mi huerto y a mi higuera:
    por los altos andamios de las flores
    pajareará tu alma colmenera
    de angelicales ceras y labores.
    Volverás al arrullo de las rejas
    de los enamorados labradores.
    Alegrarás la sombra de mis cejas,
    y tu sangre se irán a cada lado
    disputando tu novia y las abejas.
    Tu corazón, ya terciopelo ajado,
    llama a un campo de almendras espumosas
    mi avariciosa voz de enamorado.
    A las aladas almas de las rosas
    del almendro de nata te requiero,
    que tenemos que hablar de muchas cosas,
    compañero del alma, compañero.
    "HASTA LA VICTORIA SIEMPRE, COMPAÑERO!!!"

    FDO
    LUIS FELIPE CAMACHO

    ResponderEliminar
  9. Como dijo un dia Garcia Lorca a un amigo...Tardará mucho tiempo en nacer, si es que nace...
    No te conoce nadie. No. Pero yo te canto.
    Yo canto para luego tu perfil y tu gracia.
    La madurez insigne de tu conocimiento.
    Tu apetencia de muerte y el gusto de tu boca.
    La tristeza que tuvo tu valiente alegría.

    Tardará mucho tiempo en nacer, si es que nace,
    un hombre tan claro, tan rico de aventura.
    Yo canto su elegancia con palabras que gimen
    y recuerdo una brisa triste por los olivos.
    per sempre la teua xurreta

    ResponderEliminar
  10. Tocados pero no hundidos18 de octubre de 2012, 17:29

    Caerán muchas cruces altas por el camino, pero pocas como él. Un gran optimista, ya que el optimismo es una condición necesaria para no cejar en la lucha por la justicia.

    ResponderEliminar
  11. Miguel home valent i ferm,
    d'idees justes clares,
    gran lluitador contra injusticies,
    contra abussos i patranyes.

    Com l'aigua que correu lliure
    del riuet clara i constant,
    així era Miguel amb el seu pensament:
    sabent el que volia i sempre endavant.

    Miguel i Paco,
    Paco i Miguel,
    tirant els dos de la mateixa corda,
    corda feta d'idees i fets nobles
    que mai van abandonar.
    Van deixar bona llavor,
    llavor d'honradesa, de lluita,
    de llibertat i d'amor.

    PAQUITA RAMS

    ResponderEliminar
  12. !YO SOY LA VIDA!

    No tengo nombre.
    Soy como la fresca brisa de los montes.
    No tengo asilo.
    Soy como las aguas sin diques.
    No tengo santuarios cual los dioses misteriosos,
    ni estoy en la cúpula de los templos solemnes.
    No tengo sagradas escrituras,
    ni estoy atado a la tradición.
    No estoy en el incienso que sube a los altares,
    ni en la pompa de las grandes ceremonias.
    Tampoco estoy en la dorada imagen,
    ni en las notas de un órgano suntuoso.
    No estoy limitado por teorías,
    ni corrompido por creencias.
    No soy esclavo de las religiones,
    ni de la pía asistencia.
    De sus sacerdotes
    no soy engañado por folosofías,
    ni el poder de sus sectas me da nombre.
    No soy humilde ni conspicuo,
    ni apacible, ni violento.
    Yo soy el adorador y el adorado,
    yo soy libre.
    Mi canción es la canción del río
    en su anhelo por los mares inmensos.
    Divagando, divagando, divagando...
    Yo soy la vida

    KRISHNAMURTI

    A LA MEMÒRIA D'UNA PERSONA EXTRAORDINÀRIA: MIGUEL "EL GROC", DE CONXA

    ResponderEliminar
  13. Conocí a Miguel hace muchos en un momento de peleas fratricidas dentro del PC. Sin compartir la misma barca pero sí el mismo rumbo y mirando hacia el mismo horizonte admire enseguida la convicción de sus ideales y la sinceridad de sus palabras. Honesto, trabajador, firme defensor de la clase obrera, no se movió ni un ápice de su ideario comunista y republicano; era nuestro M. Camacho. ¡Y qué buen alcalde hubieses hecho! ¡Hasta las beatas te apreciaban y te respetaban! Buen orador, sus palabras parecían fáciles pero daban directamente a la diana de la razón y del corazón. Se nos marcha un ejemplo de buen hombre libre,con una conducta intachable y modélica, un luchador que se va directamente al Panteón de los grandes llirianos, junto a José Mª Peñarrocha y pocos más.Para mí un padre político y que me perdone por haber sido tan mal hijo. Hasta siempre amigo y maestro. Alain

    ResponderEliminar
  14. Una bona persona, llàstima no haber-lo conegut abans...ens tornarem a vore, amic!

    ResponderEliminar
  15. Un hometge molt bonic, a Miquel el tindré sempre present i seguirem lluitant pels seus ideals; que la seua memòria ens doni coratge. Visca la Llibertat i Visca la gent con Miquel.

    ALMER

    ResponderEliminar
  16. Des d'Esquerra Unida de Montserrat enviem el nostre condol més sincer per la mort de Miguel. Tenim la pell de gallina perquè, encara que no hem tingut molt de temps per coneixer-lo com ens agradaria, durant les estones que vam passar junts descobrirem un home i un revolucionari amb uns valor i una dignitat que ja voldriem tindre tots nosaltres. De veritat que ho sentim moltíssim. Els bons ens van deixant moltes vegades abans d'hora. Tot i això queda per sempre la seua emprenta inesborrable d'esforç i lluita per la dignitat de l'esser humà. Que descanse en pau el guerrer lluitador Miguel "el groc".

    Salut i revolta.
    RAFEL

    ResponderEliminar
  17. Heretem el millor que sempre ha representat i representarà Miguel: la integritat. Espere poder ser un orgull per a ell. Una forta abraçada i vos desitge el millor.


    ResponderEliminar

Aquest és un espai per a poder participar lliurement i no és la nostra intenció la d'introduir cap tipus de censura, encara que les idees exposades siguen crítiques amb nosaltres.
Però, i ja que no ens fem responsables de les idees ací exposades, no podem permetre que es facen acusacions a terceres persones alienes, sense proves, i de forma anònima. Per això, tot missatge que acuse una persona de fora de l'àmbit polític i que no tinga cap tipus d'identificació serà esborrat.
Esperem que ho entengueu.