sábado, 22 de diciembre de 2012

LA BBC MIRA EL PAÍS VALENCIÀ PER EXPLICAR EL CRAC DE L'ESTAT ESPANYOL




Els grans esdeveniments "excessius", els barracons o els impagaments de la Generalitat apareixen en un reportatge emés a la BBC que exemplifica la crisi espanyola amb el País Valencià



Els grans esdeveniments valencians són "costosos i poc útils per als ciutadans ordinaris". Així els defineix el reportatge 'The spanish crash' emés el passat diumenge a la BBC2 en horari de màxima audiència. La Ciutat de les Arts i les Ciències, la dàrsena abandonada que va deixar la Copa Amèrica, o l'Aeroport de Castelló apareixen en el vídeo d'una hora com a exemples de les grans obres públiques construïdes a la recerca del "prestigi" espanyol.

El documental inclou la visita del periodista Paul Mason a bord de l'autobús de la Ruta del Malbaratament. "Com es pot permetre València alguna cosa com això?", es pregunta el periodista quan arriba a la Ciutat de les Arts i les Ciències, després d'haver recorregut les infraestructures de la Copa Amèrica i dubtar de la seua rendibilitat. "A mesura que el boom econòmic creixia els projectes es van fer més i més excessius", critica el reportatge en parlar de l'aeroport de Castelló, que denuncia que "ha costat 150 milions i no ha aterrat ni un avió".

En el reportatge de la BBC es parla també de les polítiques d'austeritat i dels impagaments de les administracions. També ací el reportatge posa la seua mirada en el País Valencià, on relaciona la despesa "excessiva" amb les dificultats de "la regió més endeutada d'Espanya" per a pagar els seus proveïdors. Els impagaments a les farmàcies valencianes, "a les quals deuen 500 milions", o els barracons del col·legi 103, "que semblen contenidors", exemplifiquen per a la cadena londinenca la manca de diners per als serveis essencials.

Per donar a conéixer la situació en què es troba la població, la BBC es va traslladar a la localitat de Sant Miquel de les Salines, a la Vega Baixa, al sud del País, on hi va entrevistar aturats, joves i grans, persones que acudien al banc d'aliments de la localitat a per menjar per a aquest dia, i que s'usen com a testimonis del patiment general de la població espanyola. L'augment de la pobresa i de l'atur s'il·lustren en boca dels mateixos habitants, per després traslladar-se als afores de la localitat a visitar les grans urbanitzacions que han quedat a mig construir o deshabitades, víctimes de la crisi immobiliària.


La corrupció dels polítics valencians i les seues bones relacions amb les caixes d'estalvi locals com Bancaixa també s'usen per a explicar l'actual crisi de deute de la Generalitat i del sistema financer. "Els governs locals decidien què era terreny construïble i què no, i això va ser un focus de corrupció", assegura un dels experts que apareix en el reportatge, on també s'apunta al descontrol de les caixes d'estalvi com a causa de la crisi.

El reportatge, finalment, es fa ressò de les protestes ciutadanes contra aquestes polítiques d'austeritat. El 15M, les manifestacions massives o les Rutes del Malbaratament que es realitzen a la ciutat de València apareixen com a símbols del descontentament de la població. En el reportatge també s'analitza la història recent d'Espanya i els orígens de crisi econòmica. En general dibuixa un panorama desolador per al futur d'Espanya. L'ambaixada d'Espanya a Londres ha protestat a la BBC.



Notícia apareguda al LEVANTE-EMV.

1 comentario :

  1. NO HACE FALTA QUE VENGA LA BBC. QUIEN NO QUIERE SABER ES PQ NO QUIERE. ESTAMOS CASI 20 AÑOS YA HASTA EL COÑO Y MUCHOS, MUCHISSSSSSSSIMOS, AUN NO LE HAN VISTO LAS OREJAS AL LOBO. ¿ A Q ESPERAN¿

    ResponderEliminar

Aquest és un espai per a poder participar lliurement i no és la nostra intenció la d'introduir cap tipus de censura, encara que les idees exposades siguen crítiques amb nosaltres.
Però, i ja que no ens fem responsables de les idees ací exposades, no podem permetre que es facen acusacions a terceres persones alienes, sense proves, i de forma anònima. Per això, tot missatge que acuse una persona de fora de l'àmbit polític i que no tinga cap tipus d'identificació serà esborrat.
Esperem que ho entengueu.