Els diaris de Xipre i Grècia han revelat un escàndol sobre presumptes prebendes dels principals bancs de Xipre a polítics i empresaris propers al govern neoliberal, de conseqüències imprevisibles davant la gran indignació de la ciutadania amb el seu sistema polític i financer quan el país està immers en un dur ajust impost a canvi de la "ajuda" de l'UE i el FMI que es necessita per sanejar, precisament, aquests bancs.
El portaveu del Govern neoliberal, Christos Stylianides, ha anunciat que la comissió acabada de constituir per investigar les possibles responsabilitats de polítics i banquers en l'esclat de la crisi bancària abordarà a fons aquesta qüestió.
Segons les denúncies aparegudes a la premsa, els tres principals bancs xipriotes condonaron a nombrosos polítics i empresaris part o la totalitat dels crèdits contractats amb ells o, si més no, els van exigir menys garanties que a la resta de clients.
Diversos diaris de Xipre i Grècia asseguren que disposen d'una llista de persones a les que el Banc Popular (el Laiki, condemnat a la liquidació), el Banc de Xipre i el Banc Hel · lè haurien saldat tot o part de diversos crèdits, de vegades milionaris , en el període entre 2006 i 2012.
"La comissió ha d'investigar els fets i decisions que estiguin relacionats amb l'eliminació de deutes o de garanties per préstecs acordats per part dels bancs de la República, tant a Xipre com a l'estranger", ha recalcat aquest divendres, davant aquestes denúncies, el portaveu governamental.
En una llista publicada pel diari atenès Ethnos apareix una empresa hotelera a la qual el Banc de Xipre hauria perdonat la totalitat d'un préstec de 2,8 milions d'euros.
Un altre exemple citat és una empresa en propietat del germà d'un exministre del partit centrista DIKO-soci de l'actual Govern-, que suposadament va obtenir un préstec de 1,6 milions d'euros al Banc de Xipre, del qual només va haver de tornar 310.000 euros .
També hi ha la Federació dels Treballadors de Xipre, al qual el Banc de Xipre hauria donat un crèdit de 554.000 euros, dels quals 193.000 van ser perdonats.
A una altra empresa propietat d'un exministre de l'actual partit de Govern, el conservador DISY, el Banc de Xipre va atorgar suposadament un préstec de 708.000 euros, dels que va eliminar 399.000 euros.
Segons aquestes informacions, el Laiki també feia amb regularitat aquest tipus de "regals" a parlamentaris de gairebé tots els partits polítics.
D'acord amb Ethnos, aquest banc va concedir a un destacat polític un préstec de 5,8 milions d'euros que es preveia eliminar el 2014 de la comptabilitat bancària, si no fos per l'esclat de la crisi.
Sortides massives de capital del país
Mentrestant, a la Comissió de Transparència del Parlament xipriota, dos exmembres de la junta administrativa del Laiki assegurar dimarts que la fallida d'aquesta entitat "és un escàndol de molts milers de milions d'euros que van sortir de Xipre i van ser manats a Grècia". Davant la petició dels membres de la comissió que fossin més explícits, tots dos van contestar que les seves vides corrien perill si oferien proves.
Les declaracions dels dos banquers van provocar la intervenció del president del Parlament, Yannakis Omiru, i del fiscal general de Xipre, Petros Kleridis, que els van assegurar que les dades que aportessin serien considerats "ultrasecretos".
Entre els assumptes que haurà d'investigar la comissió d'investigació creada pel Govern de Xipre i composta per tres destacats exjutges, hi ha la presumpta sortida massiva de capital en els dies previs al primer acord amb l'Eurogrup (el del dia 16 de març), en el qual es preveia una taxa a tots els dipòsits bancaris que finalment no es va imposar.
Aparegut a SIRIUS.
Les fronteres sols serveixen per acorralar els desfavorits, perquè la banca i la mafia no té cap problema en operar en qualsevor lloc. La corrupció està globalitzada.
ResponderEliminar