La figuera de pala, una espècie al·lòctona,
podria generar 96 milions de litres anuals de bioetanol a Almeria
La figuera de pala (o de moro), una espècie vegetal de la família de les cactàcies, podria ser font de producció de bioetanol. Només a Almeria, que té una superfície màxima apta per al seu cultiu de 100.000 hectàrees, es podrien obtenir fins a 96 milions de litres de bioetanol a l'any. És el resultat d'un treball d'investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), que han elaborat mapes temàtics que podrien resultar d'utilitat per a futures iniciatives empresarials.
El Grup de Agroenergètica de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), en col·laboració amb experts de l'Estació Experimental de les Palmerillas-Fundació Cajamar, ha aconseguit avaluar el potencial màxim de cultiu de la figuera de moro i ha estimat la localització òptima de les plantes de processament d'aquesta matèria primera considerant requeriments i restriccions tècniques, segons ha revelat la UPM.
Per dur a terme la investigació, que s'ha publicat a la revista Israel Journal of Plant Sciences, van seguir un mètode seqüencial recolzat en metodologies SIG (Sistemes d'Informació Geogràfica) per a la província andalusa. Van localitzar els cultius regulars actuals de figuera de pala i es van relacionar amb les seues característiques agroclimàtiques.
Així mateix, van definir requeriments i restriccions de cultiu per després treballar amb bases de dades georeferenciades de clima, sòl, ús de la terra, espais naturals i vies de comunicació, basant-se en dades de camp i bibliogràfics de productivitat en biomassa de figuera de pala i de rendiments de etanol.
La figuera de moro és una planta d'origen americà que mostra una extraordinària adaptació a climes càlids-àrids en els quals altres espècies d'interès agrícola convencionals no poden ser cultivades de manera extensiva. La figuera de moro pot créixer amb gran eficiència i poca aigua, ja que el seu límit d'humitat ambiental està al voltant del 40% i requereix precipitacions anuals de 400-600 mm per desenvolupar-se de forma òptima.
Està present a Almeria des del segle XVI i l'àrea dedicada al seu cultiu va arribar a superar les 10.000 hectàrees en els anys 50 del segle XX. Tant els fruits com les pales-les tiges de forma característica, gruixuts, aplanats, verds i sucosos-poden utilitzar industrialment per a la producció de bioetanol. Altres regions a Espanya en què es localitza la figuera de moro són Granada i Màlaga, a Andalusia, Múrcia, Illes Balears i les Illes Canàries.
Aparegut a Sírius:
http://noticies.sirius.cat/2013/07/la-figuera-de-moro-podria-generar-96.html
No hay comentarios :
Publicar un comentario
Aquest és un espai per a poder participar lliurement i no és la nostra intenció la d'introduir cap tipus de censura, encara que les idees exposades siguen crítiques amb nosaltres.
Però, i ja que no ens fem responsables de les idees ací exposades, no podem permetre que es facen acusacions a terceres persones alienes, sense proves, i de forma anònima. Per això, tot missatge que acuse una persona de fora de l'àmbit polític i que no tinga cap tipus d'identificació serà esborrat.
Esperem que ho entengueu.