En la ciutat de Llíria existixen a data de hui una sèrie de carrers i altres llocs públics que mantenen en les seues fatxades noms i altres símbols franquistes, a pesar que l'arribada de la democràcia al nostre país, les reiterades peticions de la ciutadania i la Llei coneguda com de la “Memòria Històrica”, la qual cosa ha posat encara més de manifest la necessitat moral i l'obligació legal de retirar els símbols feixistes.
Entre estos símbols, a més dels que es mantenen en edificis públics i en blocs de vivendes construïdes durant el franquisme, està encara present la toponímia menor: els noms de carrer atorgats a personatges de la imatgeria i la ideologia del règim, i d’altres membres que contribuïren a la sublevació, el sosteniment de la dictadura i en els crims comesos contra la població civil.
Entre estos símbols, a més dels que es mantenen en edificis públics i en blocs de vivendes construïdes durant el franquisme, està encara present la toponímia menor: els noms de carrer atorgats a personatges de la imatgeria i la ideologia del règim, i d’altres membres que contribuïren a la sublevació, el sosteniment de la dictadura i en els crims comesos contra la població civil.
La dedicació d'un carrer a un personatge, dates o fets és un dels majors honors que un poble o una ciutat pot oferir, perquè convertix l'homenatjat en exemple dels ciutadans que viuen o transiten per la localitat. S'exalça d'esta manera la persona o l'esdeveniment que passarà a la memòria col·lectiva com a autor d'un bé al col·lectiu o com a referència històrica del patrimoni comú. No obstant això, continuen presidint alguns dels nostres espais públics molts dels símbols, fets i personatges franquistes que instauraren i sostingueren una dictadura totalitària, derrocant un règim democràtic per mitjà d'un colp d'estat armat.
Mantindre eixe homenatge públic a persones o fets colpistes és un clar
menyspreu als valors democràtics en què hui es basa nostra convivència, a més
d'un incompliment evident de la Llei 52/2007, de 26 de desembre, que en el seu
article 15.1, insta a la seua retirada.
“Les Administracions públiques, en l'exercici de les seues competències,
prendran les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i
altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva,
de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la
Dictadura.”
Per tot això, des
d’Esquerra Unida de Llíria impulsarem la mobilització ciutadana i exigirem a
l'Ajuntament i a altres Administracions que complisquen la Llei, amb l'objectiu
d'aconseguir la desaparició definitiva d'estes seqüeles franquistes i restablir
així en part la memòria històrica, la dignitat dels vençuts en la defensa de la
República i de les persones represaliades durant els 40 anys de franquisme, a
més de proposar per als espais afectats els noms de persones o fets que
servisquen d'exemple a una societat plural i democràtica, per les seues accions
positives, o restaurant els noms que els pertanyien anteriorment.
Estic d'acord en demanar la retirada dels símbols feixistes a Llíria. Podem començar per llistar ací aquells que coneixem:
ResponderEliminarLa creu de La Torreta, que a més és un símbol cristià posat am cim públic, sense cap permís. El nom del grup de vivendes: Francisco Marco Merenciano, metge franquista que sembla va denunciar el seu company Juan Bautista Peset Aleixandre, essent responsable de la seua mort (podeu vore la WIKIPEDIA)...
També hi ha carrers dedicats a alcaldes franquistes de Llíria dels qui desconec mèrits que poden haver-los dut a este reconeixement. M'agradaria que m'informaren sobre els motius de recordar a Marcelino García i José Pérez Cotanda.
Gràcies.
no teniu altra cosa que fer ???
ResponderEliminarNo teniu una altra cosa a fer? Nano, nano... És el típic argument dels feixistes i els seus sequaços... Sí, sí que tenim moltíssimes coses a fer, però esta és una d'elles. Si a tu no et molesta tindre, per exemple, un carrer dedicat a Abriat Cantó perquè creus que és un insigne llirià, fes-t'ho mirar. L'Abriat Cantó té la seua particular glòria eterna mantenint un carrer a Llíria, i el personatge en qüestió és un feixista que destaca per tindre sang a les mans. Tu vols eixa classe de reconeixement en un dels nostres carrers? Per què et molesta que per a nosaltres siga prioritari? Per què per a tu no és ni tan sols un tema secundari? I saps què és complir la llei o és que vas de xèrif? Necessites un mort en la teua família en mans d'Abriat Cantó per a obrir el ulls (o el cor)? Per què eixa falta d'empatia? Vols dir que si arribàrem a una situació com la del 36 tu et convertiries en un indiferent o, pitjor encara, en el que col·loca la placa d'un carrer a estos fills de puta?
ResponderEliminarLa teua indiferència, el teu menyspreu, la teua burla contra la llei de memòria històrica és la raó perquè esta qüestió siga tan important per a nosaltres. Deia Silvio Rodríguez: El día que escriban la vida los buenos, vencedores, se sabrá que no usamos veneno como aroma de flores.