Però anem a pams.
Tindre sòl industrial, al cap i a la fi això és un polígon, no està malament; inclús seria digne d’aplaudiment
si ben a prop de Llíria no n'hi haguera ja instal·lats i funcionant, concretament a
Riba-roja, els polígons de l’Oliveral i la Reva. Alguns opinaran que
el fet que el Pla de les Carrasses haja passat del verd al marró és cosa de la crisi
del taulell, però s’equivoquen, perquè a una data no tan llunyana com 2006, quan
la crisi no existia ni en la ment dels més pessimistes, Manuel Izquierdo, alcalde
de Llíria, s’atrevia a fer d’endiví i declarava a la premsa que 30 empreses ja
havien adquirit terrenys a la zona (sic). Què passà aleshores, Manuel? I les
empreses?
Fins fa no res volien vendre'ns la mateixa idea, que la multinacional Ikea tenia la possibilitat d’instal·lar-s'hi com si açò ho acabaren de pair i no, no és així, no fa ni un lustre que Manuel Izquierdo intentava vendre el Pla de les Carrasses amb la possibilitat de que “cierta multinacional planee instalarse en el parque edetano”. Bufes de pato i aigua en cistella: el Pla de Carrasses, el que ha produït han sigut enormes despeses als xicotets propietaris que han hagut de pagar de la seua butxaca els accessos, el subministrament d’aigua, l’electricitat i la depuració de residus.
I què passa amb Ikea? Ikea és una tenda, no és cap fàbrica, és un tenda idèntica a totes les que hi ha repartides pel planeta, on tenen mobles que has de muntar tu mateix i poca cosa més. Segons la Viquipèdia, l’estructura organitzativa de l’empresa és opaca i confusa. La marca Ikea pertany a una fundació amb seu als Països Baixos, sota el control de la família Kamprad i que cobra un cànon a cada tenda per la seua operació. Al mateix temps, les tendes i algunes fàbriques són propietat de distintes empreses i fundacions control·lades per la família Kamprad però l’estructura societària real no s’ha desvetllat completament. Ikea també és una empresa que ha estat denunciada per explotar, espiar i presionar els seus treballadors, especialment els qui estan malalts i els pares fadrins, com així ho ha denunciat el programa televisiu 'Frontal 21' de la segona cadena pública alemanya, ZDF, una empresa que fabrica al Tercer Món, i desde l’esquerra de Llíria ens preguntem: aquest és el tipus d’empresa que ens volien portar a Llíria?
A Esquerra Unida de Llíria estem a favor del progrés del nostre poble i la nostra comarca mitjançant polítiques sostenibles i que fomenten el treball amb contractes indefinits i per això al seu moment diguérem que no era una bona idea obrir el polígon del Pla de les Carrasses, ja que tal com ara s’ha demostrat només aprofita perquè l’alcalde i la consellera de torn es feren la foto. A Esquerra Unida volem que totes les empreses en igualtat de condicions puguen accedir al sòl industrial i no només les multinacionals, i això vol dir ofertar també les mateixes condicions d’instal·lació al polígon a totes les empreses que a Llíria viuen de manera directa o indirecta de la indústria del moble, perquè per a Esquerra Unida valorem més i tenim cura del treball autòcton.
A Llíria, propose fer una ruta guiada anomenada "La ciutat fantasma" que ensenye els cultius abandonats, les inversions de la Cooperativa Vinícola de Llíria, que mai podran amortitzar-se i paguem tots (des de'ls pocs llauradors que hi han fins a la resta de treballadors, perquè les subvencions europees i autonòmiques venen dels imposts), l'hospital construit fa ja un any i que després de costar-nos un Potosí no s'obri perquè la Generalitat Valenciana no té diners per equipar-lo i ningun amiguet de la sanitat privada vol quedar-se'l, els polígons industrials mig buits i les urbanitzacions plenes de xalets amb el nom "Se vende"... Què fàcil és fer coses amb els diners de tots. Què llàstima que algunes persones que no sabrien montar una empresa privada i dur-la endavant, estiguen gestionant patrimoni públic o d'un col.lectiu, malbaratant els recursos i comprant vots per continuar manant.
ResponderEliminarVendre la terra per construir, deixar de cultivar els camps perquè és més barat dur els aliments de fora, reciclar els envasos, tirar els electrodomèstics perquè és més barat comprar que reparar... El consumidor ho té clar i el sistema capitalista més clar encara. I tu, ciutadana, tens clar el futur que estem deixant als nostres fills?
ResponderEliminar