Mocions presentades per EUPV-Llíria al ple d'ahir dijous:
MOCIÓ CONTRA LA FUSIÓ DELS AJUNTAMENTS
Na Carmen Veses, portaveu del Grup Municipal d’EUPV en el Ajuntament de Llíria, en nom i representació del mateix, i a l'empara del que estableix la normativa aplicable, eleva al Ple de la Corporació, per al seu debat la següent moció:
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
El darrer 3 de maig es publicà en premsa el Pla Nacional de Reformes (2012-2015) que el Govern de l’Estat va remetre a la Unió Europea. En aquest pla s’inclou la previsió d’estalviar uns 10.500 milions d’euros mitjançant la reducció de bona part dels 8.116 ajuntaments d’Espanya. Per això, el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques baralla la xifra d’un mínim de 5.000 habitants com una de les opcions per agrupar ajuntaments. Amb dades del padró oficial d’1 de gener de 2011 aquesta mesura afectaria a 6.796 consistoris, ací al País Valencià estaríem parlant d’agrupar uns 383 dels 542 municipis.
Aquesta proposta del Partido Popular d’agrupar ajuntaments amb la pretensió d’estalviar costos és un atemptat contra la democràcia i contra el municipalisme que no busca racionalitzar la gestió ni estalviar costos, sinó acabar amb l’autonomia de molts municipis xicotets. Amb açò l’únic que aconseguiran és transformar una administració propera i accessible, en una llunyana i despersonalitzada. A més a més, s'atempta contra el principi de subsidiarietat, principi reconegut per la Unió Europea, que implica que els serveis siguen prestats per les administracions més properes als ciutadans.
Des d’EUPV defensem l’administració local com la més eficient, democràtica i propera a la ciutadania. A més a més, eliminant els ajuntaments no s’aconseguirà abaratir la gestió sinó entorpir els serveis dels municipis i això afectarà directament als ciutadans i ciutadanes. Per millorar i abaratir els costos d’aquests serveis ja existeixen les Mancomunitats. Que es faça un ús correcte de les mateixes
Es tracta, doncs, d’una cortina de fum per tapar els problemes reals i els incompliments del Partit Popular com és la promesa de dotar de finançament suficient a l’administració local. A més a més, fa responsable a les entitats locals del dèficit públic, precisament a la institució més mal finançada i que en els últims anys ha anat assumint totes les competències que han desatès des de les diferents Conselleries..
Tot açò respon a la política de malbaratament que ha portat durant anys el partit popular i de la que ara vol fer responsables als Ajuntaments. La solució tampoc passa per les diputacions provincials, com ja s’ha insinuat, ja que es tracta d’una institució obsoleta que respon a una divisió artificial del nostre país
Des d’EUPV portem molt de temps reivindicant una llei de comarcalització que descentralitze realment la presa de decisions i l’administració de recursos.
Per tot això, proposem els següents ACORDS:
- L’Ajuntament de Llíria mostra el seu desacord a la fusió d’Ajuntaments proposat pel Govern de l’Estat.
- L’Ajuntament de Llíria insta a les Corts a aprovar una Llei de Comarcalització del País Valencià que desenvolupe allò expressat en l’article 65 de l’Estatut d’Autonomia i a la supressió de les diputacions provincials.
- Traslladar els acords a:
- Al President del Govern Espanyol.
- Als Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats.
- Al President del Consell Valencià.
- Als Grups Parlamentaris de les Corts Valencianes.
- A la FEMP i a la FVMP.
MOCIÓ PER UNA BANCA PÚBLICA*
Na Carmen Veses Puchol Portaveu del Grup Municipal d’ EUPV en el Ajuntament de Llíria en nom i representació del mateix, i a l'empara del que estableix la normativa aplicable, eleva al Ple de la Corporació, per al seu debat la següent moció:
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
Amb la dimissió del President de Bankia, Rodrigo Rato, s’evidencia el moment pel qual passa l’entitat, la quarta del Estat espanyol, generat per la seua alta exposició al sector immobiliari (descomunal volum de crèdit immobiliari, el major del país) i la seua morositat. La situació de Bankia era insostenible i malgrat les excuses del seu president deixa, després de dos anys de vida, una entitat pràcticament intervinguda i ofegada.
Amb aquesta situació del sistema financer el Govern del Partido Popular ja ha anunciat que convertirà en accions els 4465 milions de participacions preferents de l’Estat en capital, el que suposa la nacionalització de BFA i queda com accionista majoritari de Bankia amb un 45%.
El govern del PP continua mentint ja que el ministre d’economia, Luís de Guindos, digué sobre la reforma del sistema financer que no anava a ficar ni un euro públic per a salvar cap entitat. Açò demostra que és fals que no hi haja diners per a salvar els serveis públics, sinó que la prioritat del Govern de l’Estat és salvar la banca.
Des de finals de 2011 els bancs i les caixes d’estalvi han rebut uns 115.046 milions d’euros d’ajudes públiques, des d’ajudes directes amb càrrec al FROB fins avals per import de 100.000 milions d’euros i en aquests mesos ja del 2012 el BCE ha concedit als bancs espanyols crèdits a tres anys amb un interès de l’1% i un import superior als 300.000 milions d’euros. Si sols una part d’eixos recursos s’hagueren destinat a crear ocupació i recolzar les xicotetes empreses avui no existirien els greus problemes d’atur i de deute del nostre país.
Ara s’informa que una part de Bankia va a nacionalitzar-se, però no al 100%.
Nacionalitzant la totalitat de Bankia l’Estat recuperaria instruments per eixir de la crisi, perquè el que necessitem és establir uns criteris socials de finançament de l’economia productiva que siguen eficaços per posar en marxa un pla estratègic d’eixida social a la crisi.
Des d’Esquerra Unida entenem que nacionalitzar Bankia hauria de ser una opció definitiva per convertir, no sols aquesta entitat sinó també altres que tenen situacions molt semblants, en una BANCA PÚBLICA.
Per tot això, traslladem els següents ACORDS:
- Des de l’Ajuntament de Llíria ens oposem a què es dedique un euro públic a ajudar a les entitats financeres espanyoles.
- Des de l’Ajuntament de Llíria demanem que s’intervinga Bankia i que es nacionalitze totalment, per així mantenir l’Obra Social de les set caixes que configuren el capital social de Bankia i dels llocs de treball de totes les entitats.
- Des de l’Ajuntament de Llíria demanem que siga l’inici de la Banca Pública, on poc a poc, anar incorporant a la resta de Caixes d’Estalvi, començant per les que ja estan intervingudes de fet i que conten amb ajudes de capital. Una vegada nacionalitzada completament, demanem es revertisca Bancaixa com a banca pública valenciana
- I cal donar trasllat dels acords:
- A la presidència del Govern.
- Al Ministre d’Economia.
- Als grups parlamentaris del Congrés dels diputats i del Senat.
*Retirada en la Junta de Portaveus
Vaig estar al ple d'ahir i la moció de la banca pública no va eixir en cap moment. La regidora la va retirar abans en la Junta de Portaveus a expenses de vore el que fa el govern central.
ResponderEliminarDe tota manera, em sembla molt bé que Esquerra Unida de Llíria es posicione al respecte en estos dos temes, perquè afecten de debó a la nostra comarca.