jueves, 22 de mayo de 2014

JOVENTUT, OCI I ESPORT


Els i les joves valencians posseeixen poques alternatives d’oci i esport. Sense cap dubte el baix lloc de l’índex estatal autonòmic d’oferta cultural que ocupa el nostre país és un clar indicador del desert cultural existent.


L’important, per tant, en el cas del País Valencià no és només progressar en una oferta alternativa d’oci, cultura i esport per a les persones joves, sinó fer-ho, a més, abandonant tot discurs de criminalització de la joventut, cedint-li espais públics i respectant la seua ocupació coresponsable i respectuosa amb ella.

No podem oblidar que com a joves valencians i valencianes som hereus d’una cultura pròpia i plural, contínuament amenaçada per l’acció política d’una Generalitat que mai no ha apostat vertaderament per ella i que, en els últims anys, ha caigut per complet en un fals secessionisme lingüístic construït únicament com a interés partidista.

La cultura valenciana està, sens dubte, més amenaçada del que podríem esperar en una democràcia, però les últimes retallades denunciades per Escola Valenciana (amb més de 60.000 alumnes sense educació en la seua pròpia llengua) mostren com els últims passos d’una estratègia planificada d’extermini de la nostra cultura continuen donant-se, fins a convertir-la en una llengua de segona. La nostra identitat cultural és valenciana, parlem valencià-català i som conscients de pertànyer a una cultura que transcendeix les fronteres del nostre País. Creiem en la riquesa d’un model cultural que respecte, potencie i integre el valencià al mateix nivell que el castellà. Critiquem qualsevol tipus de monolingüisme i qualsevol bilingüisme dissenyat com a excusa per als monolingües. Rebutgem l’ús polític de la nostra cultura com a arma llancívola que amague altres greus problemes de la nostra societat. Però som i serem defensors plens de la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra història. Mai amb afany d’exclusió però tampoc disposats a ser exclosos.

La cultura, a més, esdevé una de les principals bases per a afavorir una societat que estiga més basada en la igualtat d’oportunitats. L’oci, la cultura, l’esport, la convivència, el gaudi ecològic del nostre medi… són activitats i oportunitats que mai no han de regir-se per criteris comercials. Defenem el programari lliure i creiem en el lliure intercanvi cultural en la xarxa, hem de donar suport a totes les experiències de llibertat cultural que ens arriben i hem de rebutjar les subvencions a productes culturals que no es comercialitzen sota el principi del Creative Commons.

Propostes:
  • Foment de l’oci educatiu i cultural que permeta la lliure expressió i creativitat de l’individu, coresponsabilitzant-la amb el seu entorn, fugint d’actituds consumistes i acrítiques. Aposta decisiva pel programari lliure i la creativitat: Tota subvenció cultural valenciana ha d’anar associada a la seua plena llibertat de difusió posterior. Ens neguem a subvencionar copyrights culturals. A més, en tot aquest impuls ha de primar-se sempre la dinamització, defensa i impuls de la cultura en valencià.
  • Enfront de la massiva oferta clònica, és necessari promoure i donar suport a les accions dels grups de joves amb iniciatives de dinamització cultural, de tots els tipus, amb vies de finançament específic i augmentant els equips destinats a gent jove. Paral·lelament a açò i, per fer-ho realitat, l’administració ha d’allunyar-se de la tendència a fer ofertes d’oci indiscriminades, sense basar-se en la realitat de l’entorn on s’ofereixen.
  • Impulsar accions legislatives que contribuesquen a regular fenòmens culturals i d’interrelació social que sorgesquen espontàniament en el si de la joventut amb l’objectiu de normalitzar-los en la societat i que no tinguen en cas algun intenció prohibitiva, com ara amb el cas del “botelló”, determinades manifestacions culturals de la cultura hip-hop (com poden ser els grafits), copyleft...
  • Promoure un model alternatiu d’oci. Necessitat de nous espais de socialització juvenil, de nous espais d’oci. No plantejar la qüestió de l’oci juvenil com un tema de seguretat ciutadana. En aquest sentit, pot ser interessant l’aparició d’espais concrets per a la realització de botellons, festes juvenils, etc., espais que, a més, podrien permetre un major control dels excessos d’alcohol, distribució d’informació, etc.
  • Promoció de la firma de “Pactes a la nit” en barris amb excessiva presència juvenil en horari nocturn per aconseguir acords d’habitabilitat, promoció de la salut entre els joves i millora de les condicions de convivència general entre col·lectius implicats: joves, hostalers de bars de copes, famílies i adults.
  • Despenalització, incloses les sancions administratives, del consum, possessió i autoconreu de les drogues.
  • Obrir espais culturals per a l’oci alternatiu nocturn, implicant directament les persones joves en el disseny d’aquests programes alternatius.
  • Instal·lació de wifi gratuït en tots els municipis.
  • Creació d’escoles esportives gratuïtes de titularitat i gestió pública on es fomente la pràctica i ensenyança de diferents esports. Increment dels espais esportius oberts existents en els municipis, donat el extremat dèficit en aquest camp.
  • Programes per al foment d’esports alternatius. A més, ha de donar-se un espai especial i potenciar la pràctica d’esports tradicionals dels municipis i comarques. Hem d’impulsar i defensar l’esport no federat, així com els esports minoritaris, dotant les ciutats i els pobles d’infraestructures urbanes per a la seua pràctica.
  • Incrementar l’oferta cultural alternativa, local, tradicional: gastronomia, cultura popular, lectura...
  • Finançar aquelles entitats que fomenten la cultura impulsada, realitzada i gestionada per gent jove, primant tant la seua realització en la nostra llengua com la seua lliure distribució posterior. Impulsar polítiques efectives que ajuden la creació artística dels i les joves creadors valencians, amb l’objectiu d’ajudar-los a impulsar una carrera professional, més enllà de simples certàmens o premis puntuals. Així mateix, suport institucional als esdeveniments culturals consolidats i emergents que s’organitzen al País Valencià que contribueixen al coneixement i divulgació de la diversitat musical i o/artística. Promoció dels joves creadors i creadores a nivell individual i col·lectiu, donant-los a conéixer a la societat (organitzant mostres, concerts...) i oferint-los les instal·lacions necessàries per a desenvolupar el seu projecte. Promoció, per mitjà d’un servei públic d’edició, de material literari, musical, arts plàstiques, cine i teatre d’autors i autores joves. Des de la Generalitat es recolzarà econòmicament als municipis per a poder realitzar, almenys una vegada per any, trobades o festivals de literatura i música amb totes aquelles persones o grups de residents i que sol·liciten presentar-se, sent la inscripció gratuïta. La Generalitat també ha d’obrir espais propis, com la seua xarxa de Teatres, la Ciutat de les Arts, el Palau de la Música… a la promoció i mostra de la cultura juvenil valenciana.
  • Millorar la formació i les infraestructures per a la creativitat. El temps d’oci, habitualment, el millor moment per a desenvolupar els interessos culturals de les persones, es fa necessari per millorar la formació en l’oci creatiu i facilitar infraestructures pel seu desenvolupament, books musicals per als grups de rock, espais per als creadors plàstics, cursos d’iniciació o perfeccionament en disciplines artístiques, etc.
  • Possibilitar la utilització dels equipaments esportius de les escoles públiques. Cal millorar la informació i les possibilitats d’accés a aquests equipaments cercant les fórmules perquè no suposen cap risc ni per als usuaris ni per a les instal·lacions. En aquest sentit, és urgent millorar les condicions dels poliesportius municipals per habilitar espais de trobada informal dels joves, com a serveis de dinamització i informació, així com dotar totes les localitats o barris d’un pavelló esportiu amb usos polivalents, no exclusivament esportius, que permeten la pràctica de l’alta competició i alhora acollir grans esdeveniments musicals o populars.
  • Foment de la igualtat de gènere a l’hora de poder practicar qualsevol tipus d’esport. Cal promoure la pràctica esportiva en igualtat entre xics i xiques després de l’ensenyança obliga-tòria, garantint la difusió de l’esport federat i facilitant la pràctica de grups informals. La perspectiva coeducativa ha de traslladar-se també a aquests àmbits.
  • Promoure el coneixement d’altres cultures. Amb l’objectiu d’avançar cap a la convivència de les diferents cultures existents en la nostra ciutat, cal promoure el coneixement profund de les seues manifestacions culturals, hàbits i tradicions, evitant la integració entesa com a imposició d’una cultura sobre una altra. Les entitats i centres d’oci han de ser els marcs principals on es facilite el coneixement intercultural mutu.
  • Augmentar significativament les dotacions bibliogràfiques en les biblioteques i cases de la joventut, com també dotar aquestes últimes de filmoteca i ludoteca.
  • Foment del coneixement i respecte del nostre patrimoni natural, arquitectònic, etnològic, arqueològic i artístic, per mitjà d’un programa d’elaboració de guies i unitats didàctiques i la difusió de cartes arqueològiques, catàlegs d’edificis d’interés, etc. a nivell de País Valencià, comarca o localitat.

No hay comentarios :

Publicar un comentario

Aquest és un espai per a poder participar lliurement i no és la nostra intenció la d'introduir cap tipus de censura, encara que les idees exposades siguen crítiques amb nosaltres.
Però, i ja que no ens fem responsables de les idees ací exposades, no podem permetre que es facen acusacions a terceres persones alienes, sense proves, i de forma anònima. Per això, tot missatge que acuse una persona de fora de l'àmbit polític i que no tinga cap tipus d'identificació serà esborrat.
Esperem que ho entengueu.