La convivència de diferents estructures familiars és ja una realitat en una societat en permanent transformació. Durant el segle vint la institució familiar es caracteritza per la diversitat de models familiars. L’avanç de la ciència amb les tècniques de reproducció assistida i l’obertura de l’adopció internacional han donat nous colors a l’estructura familiar. Així, ens trobem amb famílies amb pares heterosexuals, famílies amb pares gais o mares lesbianes, famílies que adopten, famílies amb pares procedents de diferents cultures o races, famílies amb pares divorciats o separats, noves famílies creades després d’anteriors matrimonis, famílies d’acollida, famílies on els iaios fan de pares dels seus néts, famílies on els fills fan de pares dels seus pares, famílies amb fills fruit de la reproducció assistida, famílies monoparentals... És a dir, un conjunt de realitats familiars que han desconstruït el concepte tradicional de família. Actualment, parlar de família implica parlar d’estructures i relacions familiars DIVERSES.
A) Famílies homoparentals
Fins fa ben poc, les parelles de lesbianes, gais i/o bisexuals tenien vetats tota una sèrie de drets com ara accedir a una pensió de viudetat, la cobertura de la seguretat social, el dret de nacionalitat si la parella és estrangera, poder fer la declaració de la renda conjunta, la consideració com a primer familiar en l’obtenció d’una herència, el sistema sanitari o en les assegurances de vida, etc. La major part d’aquests drets legals s’han aconseguit amb l’ampliació del matrimoni per a incloure les parelles del mateix sexe, però la igualtat social dista molt d’haver-se aconseguit.
Les famílies LGTBI són una nova realitat que està canviant la nostra societat. Una nova realitat que encara és atacada per sectors reaccionaris, com la jerarquia eclesiàstica. Perquè les famílies homoparentals puguen ser completament visibles, sense discrimina-cions, sense repressions, sense estigmes, és necessari realitzar una vertadera conscienciació i formació en la diversitat, començant pel sistema educatiu i acabant per campanyes de sensibilització que donen a conèixer nous models familiars. La visibilitat en el nostre cas no és una opció que podem triar o no, és una obligació que hem d’afrontar pel bé d’aquestes famílies. Volem que totes les famílies se senten acompanyades, estar ací si alguna té dificultats per a ajudar a superar-les, i sobretot volem potenciar els models diversos i oberts de família, per a no crear categories que acaben discriminant i invisibilitzant la realitat.
- Informació sobre tots aquests models per part de les institucions públiques i amb el suport del treball junt amb les associacions LGTBI.
- Promoure la normalització de les famílies amb filles i fills, en tots els àmbits de la societat.
B) Fills/es de famílies LGTBI
La qualitat de la parentalitat no depén del tipus d’estructura familiar en què es viu, sinó de les conductes, interaccions i ensenyances de les persones que s’hi relacionen. En l’actualitat, les mares i pares de persones LGTBI no tenen recursos (tant emocionals, com informació formal, etc.) per poder mitjançar en els processos socials en què estan immersos els seus fills o filles LGTBI. La majoria de vegades, són els i les adolescents LGTBI les que s’enfronten sols/soles a un món que exerceix vertadera violència contra les orientacions i identitats sexuals que se n’ixen de l’heteronormativitat i que impedeix i minva la capacitat de desenvolupar-se afectivament i personal.
Hem d’acabar amb aquesta situació, hem de crear vertaders suports per a aquests pares i mares que tan sols compten amb la gran ajuda de col·lectius LGTBI. Hem d’acabar amb la LGTBIfòbia que ve del nucli familiar. L’Estat ha de fer-se càrrec de la tutela de xiquets o xiquetes LGTBI que pateixen vertaderes situacions d’assetjament i violència per part del seu entorn familiar. El paper del sector públic és imprescindible per a deturar i acabar amb aquestes situacions.
Per això, des d’Esquerra Unida proposem:
- Sensibilització social i acadèmica, per mitjà de tallers/campanyes dirigides a aquesta realitat, per a la major autoestima i com a fi de la total acceptació.
- Informació i estudis sobre la verdadera inclusió d’aquests i aquestes joves.
- Revalorar les dades obtingudes jurídicament dels casos tant de famílies homoparentals com de fills/es d’aquestes.
Les circunstàncies adverses de vegades propicien sol.lucions interessants. L'amplitud de mires i d'alternatives de convivència pot redundar o no en el respecte a la diferència i suposa una millora social si forà que sí .
ResponderEliminar