Combatre l’abandó i el fracàs escolar
En l’ensenyança secundària es concentren en aquests moments les mancances més greus del sistema educatiu: l’abandó i el fracàs escolar. Segons l’Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (setembre del 2009) el 14% d’espanyols/es entre 14 i 16 anys ni estudiaven ni treballaven, el 5% deixa d’estudiar després de l’ESO i el 20% estaven en desocupació el 2006 (ara amb la crisi serien molts més).
Al País Valencià, les dades són més preocupants, el 39% d’alumnes al País Valencià no supera l’ESO. L’Enquesta de Població Activa reflecteix que, el 2007, amb estudis d’ESO hi havia el doble de risc de desocupació que amb Educació Superior i un 1,5 més de risc que amb la Secundària postobligatòria (Batxiller i FP); que el 2009 (en el 2n trimestre i en plena crisi), amb l’ESO triplicaven el risc de desocupació respecte als titulats superiors i un 1,6 més de risc que amb Batxillerat; que la taxa de desocupació dels titulats superiors s’ha duplicat i està en el 8%, mentre que s’ha triplicat, un 24%, la que posseeix el graduat en ESO.
També l’informe “La contribució socioeconòmica de les universitats valencianes” assegura que el 2007 el 20,4% de la població en edat de treballar a Espanya posseïa estudis superiors, mentre que al País Valencià baixava fins al 17,8%. En conclusió: a menor qualificació, major facilitat d’expulsió del mercat de treball amb els seus conseqüents riscos d’exclusió social, marginació, etc.

També l’informe “La contribució socioeconòmica de les universitats valencianes” assegura que el 2007 el 20,4% de la població en edat de treballar a Espanya posseïa estudis superiors, mentre que al País Valencià baixava fins al 17,8%. En conclusió: a menor qualificació, major facilitat d’expulsió del mercat de treball amb els seus conseqüents riscos d’exclusió social, marginació, etc.
Per fer front a aquesta situació, és necessari incrementar els diners dedicats a educació i el disseny de polítiques que aposten seriosament per la igualtat d’oportunitats per a tots i totes siga quina siga la seua classe social de procedència.
EUPV es compromet a un treball continuat, compartit amb tota la comunitat educativa (pares i mares, alumnat, sindicats, grups de professionals, organitzacions polítiques, ajuntaments i qualsevol altra persona o grup que se senta concernit) que genere acords sobre finalitats, objectius, estructures, formes d’actuació i necessitats del sistema educatiu valencià.
EUPV es proposa incloure en la Llei Valenciana de l’Escola Pública i el Seu Finançament les mesures següents:
EUPV es proposa incloure en la Llei Valenciana de l’Escola Pública i el Seu Finançament les mesures següents:
- El mapa escolar integral del País Valencià (des de l’Escola Infantil fins a la Secundària, passant per l’EPA, les Ensenyances Especials, Cicles Formatius i Programes de Garantia Social).
- L’existència de centres de secundària amb instal·lacions educatives adequades, dignes i suficients.
- L’adscripció de cada un dels centres d’Infantil i Primària a cada un dels centres de Secundària, establint l’itinerari a què té dret preferent cada alumne/a.
- La fixació i reducció de ràtios per grup i per professor, d’acord amb les necessitats educatives.
- L’establiment de plantilles de professorat, tenint en compte les necessitats socials reals.
- Potenciar l’atenció tutorial. Inclusió, en horari lectiu, de les tasques d’acció tutorial amb l’alumnat. Ampliació del temps d’atenció a les famílies.

- Estudiar noves formes d’organització que permeten una coordinació real del professorat que fa classe al mateix grup d’alumnat: treball per àmbits en el primer cicle, etc.
- Impulsar la formació del professorat en els centres de secundària vinculada a la millora de la pràctica docent, sobretot en didàctiques d’aula, control del grup, motivació de l’alumnat i prevenció, i resolució de conflictes.
- Dotar de serveis d’orientació a tots els centres públics de Secundària per a una millor i primerenca detecció dels problemes d’aprenentatge i l’adopció de mesures educatives adequades.
- Establiment dels serveis de suport necessaris per a atendre amb garanties l’atenció a la diversitat, la compensació de desigualtats i les necessitats educatives especials, així com l’atenció a l’alumnat estranger.
- Plans de compensació educativa per a aquelles zones que en l’actualitat tenen una major de fracàs i abandó escolar, com ara disminucions d’alumnat per grups, major dotació de professorat de suport o assistència social garantida (Programa d’Assistència Social en col·laboració amb els ajuntaments que permeta que els assistents socials i els mediadors culturals relacionen l’escola, la família i el barri). Cercar una escola sense discriminacions, on la disciplina tinga la seua base en la prevenció i en les estratègies de resolució de conflictes.
- Avaluació dels programes que s’estan realitzant amb finançament del Ministeri d’Educació: PROA, PASE, EXIT. Si són positius, planificar la seua implantació en més centres o estudiar-ne la modificació perquè siguen més efectius. En qualsevol cas, els programes han d’anar acompanyats d’increment de plantilles en els centres i d’hores de coordinació entre el professorat.
- Augmentar el nombre de programes de Qualificació Professional Inicial i altres que contribuesquen a reduir l’abandó escolar.
- Establiment dels serveis d’atenció i seguretat dels centres que s’ha de concretar en un augment substancial del personal de serveis (conserges, netejadores, administratius), reduint la ràtio d’aquestes figures per nombre d’alumnes.
- En els Centres que escolaritzen alumnat procedent de la immigració, sectors més desfavorits socialment o un altre tipus d’alumnat amb problemàtiques especifiques, s’habilitaren els recursos necessaris per atendre amb garanties el seu procés educatiu, com ara disminuir el nombre d’alumnes per professor/a, augmentar el nombre d’orientadors, assistents i mediadors socials i/o culturals, professorat de suport, logopèdia, pedagogia terapèutica, psicopedagogia, educadors etc., recursos necessaris per al seguiment individualitzat dels processos d’aprenentatge i adaptació.
- Establiment de normes de funcionament, admissió de l’alumnat, gestió i participació democràtics de compliment obligatori, en igualtat de condicions per als centres públics i per als centres privats sostinguts amb fons públics.
- La regulació de la jornada escolar i els temps escolars d’alumnes i professors.
- Manteniment de les ensenyances en règim nocturn en els IES per als qui, per raons laborals o familiars, no puguen cursar els seus estudis en horari diürn.
- Manteniment de l’oferta del segon idioma en tots els centres de Secundària.
- Fer real l’oferta d’altres llengües estrangeres com l’alemany o l’italià, dotant als centres de la plantilla necessària.
- Establiment de nous serveis en els centres de Secundària:
- Servei Sanitari: Els centres de Secundària han de disposar de personal sanitari per atendre els casos d’urgència, prestar atenció mèdica i desenvolupar una labor de foment d’hàbits de salut, alimentació, informació sexual, prevenció, etc.
- Educadors, treballadors socials, mediadors culturals en aquells centres de secundària en què hi haja casos greus de marginació social o problemes d’adaptació.
- Menjadors escolars especialment en els IES que tenen caràcter comarcal. L’atenció i gestió en serà per personal especialitzat alié al claustre de professors.
- Bibliotecaris o tècnics especialistes en biblioteconomia per organitzar i atendre les biblioteques escolars, així com per fomentar la lectura i l’estudi assistit.
No hay comentarios :
Publicar un comentario
Aquest és un espai per a poder participar lliurement i no és la nostra intenció la d'introduir cap tipus de censura, encara que les idees exposades siguen crítiques amb nosaltres.
Però, i ja que no ens fem responsables de les idees ací exposades, no podem permetre que es facen acusacions a terceres persones alienes, sense proves, i de forma anònima. Per això, tot missatge que acuse una persona de fora de l'àmbit polític i que no tinga cap tipus d'identificació serà esborrat.
Esperem que ho entengueu.