lunes, 22 de septiembre de 2014

ESTRATÈGIES PER UNA CULTURA TRANSFORMADORA



Des d'EUPV pensem que calen una sèrie d'estratègies per tal d'aconseguir una cultura transformadora de la societat.


És necessari, per això:
  • Afavorir el caràcter públic i col·lectiu de la cultura, i garantir la llibertat d’expressió en qualsevol manifestació cultural i artística.
  • Aportar-hi idees i alternatives a les polítiques culturals exercides actualment des de diferents estrats de les administracions públiques (foment de la lectura, suport als artistes alternatius i de menors recursos econòmics, promoció dels audiovisuals en valencià...).
  • Intervenir, de manera crítica, en els òrgans institucionals que actuen com a agents de política cultural, com ara la Generalitat valenciana, els ajuntaments, les diputacions, les universitats, les fundacions, entitats culturals i, fins i tot, empreses de cultura privades (editorials, galeristes, companyies dramàtiques, societats musicals, organismes professionals, clubs de pilota, etc.).
  • Solidaritat amb la reivindicació dels drets i la dignitat professional i laboral dels agents i actors de la cultura, les arts i el periodisme del País Valencià, sobretot aquells que estan en una situació més precària o que són marginats i ignorats per les institucions.

A més, caldrà:
  • Fomentar, participar i difondre campanyes d’animació sociocultural en barris i comarques, així com adquirir un compromís per al desenvolupament cultural per mitjà de l’Agenda 21 de la Cultura, atés que les ciutats i els governs locals han de desenvolupar un paper fonamental per posar la mundialització al servei de la ciutadania i per potenciar una cultura oberta, diversa i participativa.
  • Coadjuvar a la creació d’empreses públiques o cooperatives autogestionades que oferten productes culturals de qualitat.
  • Fiscalització i actitud crítica davant les polítiques culturals dels governs de la Generalitat, diputacions, mancomunitats i els municipis.
  • Combatre enèrgicament i radicalment la banalització de la cultura i les polítiques d’incultura practicades sobretot pel PP (secessionisme lingüístic, marginació de determinats sectors professionals, manipulació del folklore valencià, etc.).
  • Cal aprofitar i fer servir d’una manera regular les noves formes de difusió de la producció audiovisual (via satèl·lit o a través del ciberespai), ja que permeten l’intercanvi i la participació cultural per part de persones pròximes i allunyades del nostre territori.
  • Intervenir i actuar a favor de la indústria cultural pública, ja que aquest tipus d’indústria ha esdevingut als darrers anys en una manera hegemònica de produir, distribuir i consumir productes culturals en molts àmbits i nivells. Cal proposar la creació de l’Institut Valencià de les Indústries Culturals de la Generalitat per constituir-lo en un instrument de promoció i protecció de la producció cultural.
  • Dinamitzar, donar un major contingut i dotar de majors recursos humans, tècnics i pressupostoris el Consell Valencià de Cultura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut Valencià de la Música, la Filmoteca de la Generalitat, Teatres de la Generalitat, i altres organismes, entitats i institucions de caràcter públic, com ara la Fundació Jaume II el Just.
  • Promoure i donar suport al manteniment i l’ampliació de béns i serveis culturals, cercar la universalització de l’accés a aquests i l’ampliació de les capacitats creatives, així com explotar la riquesa que representa la diversitat lingüística, l’exigència artística, la recerca de noves formes d’expressivitat i l’experimentació amb els nous llenguatges, la recuperació, reformulació i la interacció de les tradicions, i els mecanismes de gestió cultural que detecten els nous moviments culturals.
  • Respectar i garantir els drets dels professionals (actors i actrius, autors i autores i artistes en general) i la seua justa remuneració.
  • Promoure la socialització i l’accés a la dimensió digital dels projectes i del bagatge cultural local, comarcal i autonòmic del País Valencià.
  • Establir programes generals per a la preservació, rehabilitació i revitalització dels centres històrics de les poblacions a través de plans integrals que combinen les mesures urbanístiques amb altres de caràcter econòmic, social i cultural.
  • Protegir i valorar el patrimoni historicoartístic i cultural del País Valencià, tant l’immoble com el moble i l’immaterial o etnològic.
  • Aplicar una política redistributiva que facilite les condicions més favorables d’accés als events culturals institucionals per part dels sectors socials amb menors recursos econòmics.
  • Doblar al valencià almenys el 50% de les pel·lícules que s’exhibeixen en els circuits comercials de cinema i el 100% dels films, telefilms, documentals i altres produccions audivisuals emesos a través dels canals públics (televisió, Filmoteca, etc.).

No hay comentarios :

Publicar un comentario

Aquest és un espai per a poder participar lliurement i no és la nostra intenció la d'introduir cap tipus de censura, encara que les idees exposades siguen crítiques amb nosaltres.
Però, i ja que no ens fem responsables de les idees ací exposades, no podem permetre que es facen acusacions a terceres persones alienes, sense proves, i de forma anònima. Per això, tot missatge que acuse una persona de fora de l'àmbit polític i que no tinga cap tipus d'identificació serà esborrat.
Esperem que ho entengueu.