miércoles, 6 de junio de 2012

LA DEIXADESA DEL PP VALENCIÀ EN MATÈRIA ESPORTIVA


L'excusa és una: l'infrafinançament (de l'Estat cap a la Generalitat). Però les raons, les de de veres, són múltiples, quasi incomptables. Mentre regategen en benestar social, sanitat, educació, cultura i ocupació pública, han seguit gastant-se els diners en coses prescindibles. L'esport és una mostra destacadíssima. No hi ha a penes diners i els pocs que hi han es malbaraten en "eventos". Les federacions esportives i els ajuntaments (responsables de l'esport base) no tenen un euro i, a més, reben les subvencions promeses amb tant de retard que quasi es pot considerar que no podran disposar dels diners promesos. Promoció de l'esport i l'activitat física? No, evidentment. Propaganda electoralista? Tota la que calga i més, tant fa si estem endeutats fins les celles.


El portaveu adjunt d’Esquerra Unida en les Corts, Lluís Torró, ha presentat una bateria de preguntes a la consellera, les quals han estat vetades sense motiu, a través de les quals denúncia la “desídia monumental d’aquest govern cap a l’esport base i que no s’està desenvolupant la Llei de l’Esport que va entrar en vigor en 2011”. Torró remarca: ”mentre l’esport base al País Valencià sobreviu en un total penúria econòmica, els grans esdeveniments esportius continuen succeint-se com el Màsters Golf i l’Open de Tennis, i emportant-se milionades de diners públics destinats a l’esport”.
Esquerra Unida ha tornat a presentar les preguntes rebutjades pel PP, “perquè entenem que la consellera Johnson ha de donar-nos explicacions molt necessàries de nombroses qüestions que van des dels motius pels quals no s’han pagat les subvencions de funcionament a les federacions esportives de 2011, amb la qual cosa aquestes han hagut demanar crèdits, fins a si els centres estan implantant programes de tecnificació esportiva, si s’està complint l’eliminació de les barreres arquitectòniques o si el Consell ha elaborat el Pla Director d’Instal·lacions esportives”, afirma Torró.
El diputat d’esquerres manifesta els seus dubtes sobre l’aplicació de la Llei de l’Esport, “ens temem que el PP el que ha fet és intentar-se llavar la cara amb aquesta normativa, per a després seguir passant olímpicament de l’esport base i continuar destinant la major part de la inversió pública en esport a competicions elitistes i totalment minoritàries, com és l’Open de Tennis i el Màsters Golf”.




En els anys de govern del Partido Popular al País Valencià, hem trobat a faltar una política de promoció real de l’esport de base i popular. S’ha anat degradant la participació, des de l’esport en edat escolar fins al federatiu, a causa d’una deixadesa continuada en el desenvolupament d’estratègies i inversió econòmica que afavoriren estes polítiques, apostant clarament pel negoci dels grans i costosos esdeveniments tipus Copa Amèrica o Fórmula 1.
Hem assistit a la congelació, any rere any, de les ajudes a l’esport destinades a ajuntaments i entitats públiques, com les federacions esportives, del nostre país. En la societat actual es fa cada dia més necessari, per a mantindre i millorar la qualitat de vida dels ciutadans, que es promocione i invertisca en l’esport per a tots i totes.
Des d’EUPV pensem que cal impulsar l’esport des de la Generalitat Valenciana, aportant les polítiques i mitjans pressupostaris necessaris per a realitzar una decidida política esportiva en tot el País Valencià, que desenvolupe actuacions en les àrees següents:



1. PLA VALENCIÀ DE PROMOCIÓ DE L’ESPORT I DE L’ACTIVITAT FÍSICA

És necessari que la Generalitat es prenga seriosament i amb urgència la promoció de l’esport; per això, és prioritari elaborar i desenvolupar un pla amb definició d’objectius a complir, escometent programes específics, com els següents:
  • Accions que dinamitzen i desenvolupen l’hàbit de l’esport en xiquets i xiquetes, adolescents i joves en edat escolar, amb l’objectiu que el nombre més gran possible de joves valencians practiquen de manera habitual un o més esports, amb mesures específiques per als qui finalitzen l’ensenyança obligatòria, als 16 anys.
  • Constitució del Consell de l’Esport Escolar i Universitari, per a coordinar accions de promoció i desenvolupament de l’esport en els col·legis i en les universitats valencianes.
  • Persones majors. L’objectiu és articular, junt amb els ajuntaments, una estratègia pública global que done suport, incentive i facilite la generalització del fenomen social d’una activitat física saludable entre les persones majors.
  • Persones discapacitades, en estreta col·laboració amb les organitzacions socials de persones discapacitades.
  • Dones. En col·laboració amb la Direcció General de la Dona es programaran accions que promocionen l’esport entre les dones.
  • Programa de Manteniment i Millora d’Instal·lacions Esportives, segons cens, en col·laboració amb els ajuntaments.
  • Campanyes de conscienciació i sensibilització sobre els beneficis de l’Activitat Física habitual.
  • Plans de formació contínua de tècnics i investigació de l’esport valencià.




2. ESPORT PER A TOTS I TOTES

La pràctica de l’activitat física i l’esport contribueix a millorar l’estat de forma dels ciutadans d’un país, la qual cosa ens permet realitzar tasques diàries sense fatigues i gaudint de les activitats quotidianes de treball i oci. Per això, des d’EUPV pensem que cal desenvolupar programes que consciencien la ciutadania sobre esta necessitat i cal facilitar els mitjans per a generalitzar la pràctica de l’esport per part de tots els ciutadans i ciutadanes del País Valencià.
Propostes des d’EUPV:
  • Treballar per a la creació de condicions que afavorisquen la participació dels ciutadans en les activitats físiques i esportives.
  • Suport econòmic a institucions sense ànim de lucre (federacions esportives, ajuntament, etc.) que desenvolupen programes de promoció de l’esport per a tots i totes.
  • EUPV aposta per l’esport com a factor d’integració; per això, en col·laboració amb els ajuntaments i federacions esportives, exercirem activitats per a la integració dels immigrants i altres col·lectius amb dificultats a través de la pràctica de l’esport.
  • Prestarem especial atenció a l’accés a l’esport de les persones amb discapacitat, en col·laboració amb les federacions esportives que integren estes persones en les seues activitats, millorant l’accessibilitat a tot tipus d’esports i donarem suport als ajuntaments per a la millora de l’accessibilitat a les instal·lacions esportives d’aquestes persones.
  • Cal impulsar l’esport en família. Des de la Generalitat i amb el suport dels ajuntaments, s'han de desenvolupar programes que faciliten l’accés a l’activitat física i l’esport al conjunt de la família, buscant la seua conciliació, a través d’activitats diversificades per a distintes edats en el mateix horari que permeten practicar l’esport tant als infants com als pares. Treballarem per la igualtat d’oportunitats en l’esport, sense discriminació de la dona amb la creació de guarderies en els poliesportius, en funció de la demanda.

3. SALUT I ESPORT


La relació entre la pràctica de l’activitat física i la salut està hui dia fora de tot dubte. L’evidència científica s’ha acumulat de tal manera que els estudis actuals s’enfoquen ja més en l’estudi de la natura de les relacions entre exercici físic i salut que a determinar si estes relacions existeixen. Hui hi ha una forta evidència mèdica sobre els efectes perjudicials per a la salut que provoca el sedentarisme.
Per a la prevenció de la sobrecàrrega i l’obesitat, una bona fórmula és l’exercici físic practicat regularment. No sols redueix el greix muscular i augmenta la musculatura, sinó que prevé el desenvolupament de malalties cròniques i millora el benestar psicològic dels practicants. Realitzar activitat física és beneficiós per a les persones de totes les edats, nivells de forma i condicions físiques. Hi ha evidència que les persones actives viuen tres anys més de mitjana, amb major qualitat de vida i autonomia personal que els inactius.
A EUPV estem convençuts de tot això i és per açò que, en coordinació amb la Conselleria de Sanitat, cal promocionar accions de prevenció de la salut a través de la promoció de l’activitat física en la ciutadania del País Valencià, amb els objectius següents:
  • Sensibilitzar als i les professionals de la salut, l’esport, l’educació i els ciutadans/les ciutadanes del País Valencià en general sobre el coneixement de l’impacte positiu de la pràctica regular d’activitat física.
  • A través dels professionals de l’Atenció Primària es prescriurà l’activitat física als ciutadans sans (prevenció) i malalts (curació).
  • Increment de l’esport i exercici físic en l’edat escolar i universitària, creant hàbits saludables.
  • Programes innovadors amb noves teràpies a través de l’esport per als majors.
  • En l’àmbit laboral, col·laboració amb les empreses i sindicats en la promoció d’activitats organitzades que promocionen l’activitat física i esportiva dels treballadors/es.
  • Mesures d’informació i formació a professionals i ciutadans.
  • Suport a la investigació en Esport i Salut.


4. L’ESPORT EDUCA

Per un Pla de Construcció i Millora d’Instal·lacions Esportives en Centres Escolars

Des d’EUPV pensem que cal desenvolupar un programa específic de promoció de l’esport escolar en tota la xarxa pública en l’educació primària, secundària i formació professional. La intenció és que cada centre tinga el seu propi Programa d’Esports, tenint en compte les necessitats dels alumnes i alumnes, afavorint la pràctica diversa dels diferents esports i impulsant l’associacionisme en col·laboració amb les diferents federacions esportives.
S'han de prendre les mesures necessàries perquè l’esport en edat escolar, en els centres educatius fora de l’horari lectiu, estiga entroncat amb el Projecte Educatiu del centre escolar on es realitze. No entenem una formació en horari escolar i una altra distinta en horari extraescolar, com ocorre en l’actualitat. Al capdavant d’estes classes hi ha d'haver un mestre especialista en educació física, que ha de ser el responsable de l’organització i del tractament educatiu que han de tindre estes activitats.
El pla tindrà el seu desenvolupament fins a arribar a l’esport universitari, on en col·laboració amb les universitats, s'ha d'impulsar la pràctica esportiva dels seus alumnes, promocionant les competicions universitàries, a més de millorar la formació de l’ensenyança esportiva en els nivells anteriors a la universitat i en el nivell universitari.
A més, cal:
  • Subscriure convenis de col·laboració amb les universitats per a involucrar als futurs professionals en la formació d’entrenadors, jugadors i personal vinculat a les disciplines esportives.
  • Crear un Programa de Joc Net en l’Esport implantant el treball de prevenció en centres educatius, clubs, i federacions, dirigit a eradicar la violència i la xenofòbia en l’esport.
  • Crear el Consell Autonòmic de l’Esport en Edat Escolar i Universitari, on estaran presents les institucions escolars i universitàries. En el seu si es planificaran, desenvoluparan i revisaran les polítiques i accions encaminades a la promoció de l’esport en els col·legis i universitats.
  • En col·laboració amb la Conselleria de Sanitat, desenvolupar un programa de Revisions Mediques per a esportistes escolars i universitaris, a realitzar en els propis centres educatius.


5. ESPORT EN LA NATURA I EL DESENVOLUPAMENT SOCIAL I ECONÒMIC DEL PAÍS VALENCIÀ. SOSTENIBILITAT

La situació geogràfica i el clima de què gaudim fan possible el desenvolupament de l’esport en la natura i el seu entorn, a més de servir com a activitat a l’aire lliure que permeta gaudir dels paratges i potenciar el desenvolupament econòmic de les nostres ciutats i pobles rurals.
Per a fer compatible l’activitat de l’esport amb la conservació de la natura, des d’EUPV pensem que cal promoure l’elaboració d’un Directori que done les pautes per a la Gestió Sostenible de l’Esport en la natura. Tindrà en compte la sostenibilitat mediambiental en la planificació, construcció i funcionament de les noves instal·lacions esportives, així com en l’organització d’esdeveniments esportius.
S'ha de promoure un estudi d’impacte econòmic de l’esport al País Valencià: Participació en el Producte Interior Brut, nivell d’ocupació que genera, com intervé l’activitat física en la millora de la salut —reducció de despeses en sanitat— i increment de l’esperança de vida de la ciutadania.
L’esport és un bona eina per a la integració dels diferents col·lectius de la societat valenciana. S'han de realitzar actuacions específiques en col·laboració amb serveis i entitats socials sense ànim de lucre en la línia de la integració i atenció a la diversitat.
Des d’EUPV promocionarem la pràctica dels jocs i esports tradicionals dels nostres pobles i ciutats.


6. DONA I ESPORT

A EUPV tenim el ferm convenciment que la dona ha d’incorporar-se, en igualtat de condicions que l’home, a tots els àmbits de la societat, i no és menys en l’Activitat Física i l’Esport; per això, des d’EUPV ens comprometem a prendre les mesures necessàries des de les institucions autonòmiques per a facilitar l’accés de la dona a l’activitat física i als diferents esports, a través de programes de suport a la conciliació de la vida laboral, familiar i l’oci, en coordinació amb altres organismes públics i associacions.
També propiciarem, a través de la conscienciació a les estructures organitzatives de l’esport com poden ser els clubs o les federacions, la incorporació progressiva de les dones com a components d’aquests organismes de gestió esportiva, caminant cap a la igualtat de gènere.
Incentivarem les entitats que desenvolupen programes de promoció de l’esport femení, i potenciarem una millora en el tractament de l’esport d’elit femení per part dels mitjans de comunicació.


7. INSTAL·LACIONS ESPORTIVES

Des d’EUPV creiem que cal desenvolupar un pla específic sobre Instal·lacions Esportives en el nostre país, on, a través d’un inventari d’instal·lacions esportives, estudiarem el que tenim i les necessitats a cobrir. Este pla tindrà dos fronts:
  • Manteniment i renovació de les actuals instal·lacions esportives, adaptant-les a les noves exigències d’accessibilitat i respecte del medi ambient. Es fomentarà que les instal·lacions esportives disposen dels mitjans tècnics i personals per a atendre les urgències mèdiques en la pràctica esportiva.
  • Desenvolupament d’un pla per a cobrir les noves necessitats d’instal·lacions en les diferents municipis o mancomunitats, amb la prestació de transport públic adequat quan es tracte de municipis mancomunats. Des de la Generalitat s'han d'ampliar els carrils bici, tant en les àrees rurals com al voltant de les carreteres valencianes, que permeten la circulació amb seguretat dels practicants del ciclisme, tant cros com de carretera.
Gestió pública de les instal·lacions esportives

El PP ha implantat una política clara de privatització en la gestió de les instal·lacions esportives del País Valencià. Això ens ha portat en la majoria dels casos a una gestió interessada en el benefici empresarial i s’ha deixat de costat la promoció de l’activitat física i l’esport, emportant-se els beneficis generats per l’esport a altres àrees d’inversió. Ens comprometem a revertir esta situació, recuperant per a la gestió pública aquelles instal·lacions que hagen vist privatitzada la seua gestió.
Impulsarem la participació ciutadana en la gestió de les instal·lacions esportives a través dels ajuntaments, clubs, federacions i entitats d’interés públic, com a garants d’un servei de qualitat, on els beneficis de la gestió redunden en la pròpia promoció de l’esport. Amb la gestió publica de les instal·lacions, de veritat, posarem aquestes infraestructures al servei dels ciutadans perquè també puguen realitzar activitat física de forma espontània i recreativa, pel seu propi compte, en instal·lacions de qualitat i a preus assequibles.



8. L’ESPORT FEDERAT AL PAÍS VALENCIÀ


Des d’EUPV, per dur a terme la política esportiva al nostre país, comptarem amb un pilar important com són els clubs i les federacions esportives, a través de convenis de col·laboració que permeten la seua implicació al màxim nivell. Pensem que cal:
  • Reconéixer i impulsar la Confederació de federacions esportives com a interlocutor vàlid per a treballar amb les diferents federacions i desenvolupar projectes comuns a totes elles, com puga ser en temes tan importants com: Segurs d’Accidents, Formació, Sistemes de Gestió, Comunicació i Premsa, Gestió d’Instal·lacions, Equipacions, Seleccions autonòmiques, Viatges, etc.
  • Prendre mesures per a facilitar l’accés de les federacions i clubs a les distintes subvencions, a més d’avançar la concessió d’aquestes a primers d’any amb les mesures següents:
  • Convocar en l’últim trimestre de l’any, les distintes subvencions a les federacions i clubs, establint un termini de resolució que no vaja més enllà del primer trimestre de l’any (perquè es puga incloure en els pressupostos de la federació i millorar les seues economies).
  • Deixar fora de la convocatòria de subvencions aquelles que suporten projectes vinculats a la contractació de personal (per exemple, els Plans d’Especialització Esportiva), i realitzar-ho via conveni, per no allargar els terminis de reposició de fons.
  • Avançar el 50% de la subvenció concedida en el moment de la concessió d’esta.
  • Establir un sistema en línia de sol·licitud, tràmit i justificació de les distintes subvencions, simplificant tràmits i prenent a les federacions com a col·laboradors reals en la gestió d’aquests programes, establint-hi canals permanents de col·laboració amb els tècnics del CVE.
  • Assumpció per part de la sanitat pública valenciana, de les despeses d’assistència d’urgència en la pràctica esportiva.
  • Arribar a convenis amb altres entitats públiques o privades per a projectes esportius com ara: esdeveniments especials i seleccions autonòmiques, que transcendeixen més enllà de l’àmbit esportiu; no sols en diputacions, sinó en altres conselleries (Turisme, etc.).
  • Premiar l’ús de les noves tecnologies en la gestió federativa en la convocatòria de subvencions, concessió i suport públic.
  • Realitzar un conveni clar i real amb mitjans de comunicació públics per a la presència de les federacions i les seues activitats en estos.
  • Impulsar convenis de col·laboració per al desenvolupament real de l’Esport Escolar i Universitari, en col·laboració amb els ajuntaments.
  • Crear la Casa de l’Esport, en què s’integraran tots els organismes i institucions que gestionen l’esport en el nostre país.
Increment del Finançament

Tota esta política de promoció esportiva ha d’anar acompanyada d’un esforç econòmic per part de la Generalitat. Des d'EUPV pensem que cal incrementar substancialment la inversió global destinada a finançar l’Esport Valencià, prioritzant el finançament de l’esport de base i de gestió pública. Així, s'han de dur a terme polítiques fiscals que afavorisquen els patrocinis esportius.




9. L’ALT RENDIMENT EN L’ESPORT

Centres d’especialització i tecnificació esportiva

És objectiu d’EUPV millorar el programa d’especialització esportiva existent actualment en el Centre de Xest, ampliant els esportistes i les especialitats i millorant les actuals instal·lacions precàries. A més, incrementarem estos centres a les comarques de Castelló i Alacant.

Perquè els nostres esportistes seguisquen desenvolupant-se després de la seua joventut és necessari que el nostre país compte amb Centres de Tecnificació —en coordinació amb el Consell Superior d’Esports— a què puguen assistir tots els esportistes valencians que destaquen, centres ben dotats d’instal·lacions i que eviten que els nostres esportistes hagen d’anar-se’n a altres comunitats, que és la realitat actual d’alguns d’ells.
Cal millorar els programes de tecnificació esportiva en col·laboració amb les federacions esportives. A més, s'han d'impulsar programes de detecció d’esportistes d’elit en centres escolars, esportistes que integraran els programes, així com donar suport a les institucions que desenvolupen l’esport adaptat, aportant-los mitjans idonis per a ajudar a aquests esportistes.

Els i les professionals de l’esport

Cal facilitar la negociació del conveni que regule l’activitat de l’esport.
Treballarem per millorar la formació, l’àmbit laboral i el reconeixement social del personal tècnic esportiu. Tindrem com a exemple que s’ha de seguir "La Llei d’Exercici de les Professions de l’Esport de Catalunya". Pensem que cal crear un programa d’inserció laboral orientada als esportistes en el moment que hagen finalitzat la seua etapa esportiva.



10. PER UNA NOVA LLEI DE L'ESPORT VALENCIÀ

Tenim en vigor una llei que data de l’any 1993, que el Partido Popular no ha aplicat en els 12 anys de Govern i, a estes altures, es despatxa amb un nou projecte de llei que no satisfà a EUPV. Volem una nova llei de l’Esport Valencià que s’adapte a les necessitats de la societat actual i que reflectisca el projecte de Govern d’EUPV en matèria de l’Activitat Física i l’Esport al País Valencià.

No hay comentarios :

Publicar un comentario

Aquest és un espai per a poder participar lliurement i no és la nostra intenció la d'introduir cap tipus de censura, encara que les idees exposades siguen crítiques amb nosaltres.
Però, i ja que no ens fem responsables de les idees ací exposades, no podem permetre que es facen acusacions a terceres persones alienes, sense proves, i de forma anònima. Per això, tot missatge que acuse una persona de fora de l'àmbit polític i que no tinga cap tipus d'identificació serà esborrat.
Esperem que ho entengueu.