miércoles, 10 de octubre de 2012

A COFRENTS, ENS HI JUGUEM LA VIDA


Entrevista amb el portaveu de Tanquem Cofrents, Juan Sanchís, després de la recomanació feta per l'agència nuclear belga de tancar la central. Denuncia els lligams perillosos entre la indústria i el CSN i recorda que no hi ha control de les revisions.
El director general de l'Agència Federal Nuclear belga (AFNB), Willy De Roovere, va demanar dilluns 17 de setembre el tancament de les vint central nuclears que, com la de Cofrents, va fabricar l'empresa neerlandesa Rotterdam Droogdok Maatschappij. A Bèlgica tancaran la central Doel 3 perquè s'han trobat més de huit mil fissures al dipòsit. 
El portaveu de Tanquem Cofrents, Juan Sanchís, explica en aquesta entrevista que el dipòsit del reactor de Cofrents és idèntic al de Doel 3, i que ara és el moment de demanar el tancament definitiu de la central de la Vall de Cofrents. Sanchís denúncia els lligams entre la indústria nuclear i el Consell de Seguretat Nuclear espanyol. Creu que són un perill.


Com enteneu l'avís del consell belga?
Aquests clevills que han aparegut en el cor de la central de Doel pot ser que es troben també en la de Cofrents; fóra estrany que aparegueren en l'una i no en l'altra. A més, Cofrents ja té un llarg expedient d'esquerdes i de corrosió en uns altres punts de la central. Per exemple, fa uns quants mesos van aparéixer clevills en els seccionadors hidràulics de les barres de control. Van haver de canviar-los totes dues vegades i això no ha passat en cap altra central del món. També és curiós que ara fa un any els directius de Cofrents demanaren un canvi de les normes de funcionament de la central per tal d'espaiar les inspeccions de seguretat de la mateixa peça, el dipòsit del reactor. S'havien de fer cada deu anys i ara les regles diuen que 'es facen quan siga raonablement possible'. El CSN ho va aprovar. Aquesta peça és sotmesa a les condicions més agressives i, per tant, és més passible de corrosió. De fet, és on s'han observat les esquerdes que fan tancar Doel 3. 

El Consell de Seguretat Nuclear diu que la darrera inspecció del dipòsit es va fer el juliol del 2011 i que tot era correcte... 
Sí, però, les fissures de Doel 3, les han observades amb un nou instrument d'ultrasons, no amb una inspecció rutinària visual. Caldria aturar la central de Cofrents i aplicar-hi la mateixa tècnica que han fet servir els belgues. Són contenidors idèntics. 

El consell belga us dóna la raó, doncs? 
Sí. És que no tots els consells nuclears són iguals, tenen graus d'exigència diferents. A l'estat espanyol el consell nuclear té uns lligams amb la indústria nuclear molt forts. Els consellers provenen d'aquesta indústria, passen de l'un cantó a l'altre sense que ningú ho impedisca. És el que en diuen política de porta giratòria; als EUA és igual, reguladors i indústria tenen relacions d'absoluta complicitat. Han de passar coses molt grosses perquè s'adonen del perill. Fins que no hi ha hagut fuites radioactives el CSN no ha reaccionat. 

I en aquest cas ha reaccionat de cap manera? 
Que jo sàpia, no. S'ha limitat a dir que tot anava bé, que no hi havia perill perquè la pressió de Cofrents no és la mateixa que la de Doel 3. Però és mentida, perquè la corrosió no és produïda per la pressió, sinó per la intensitat de la radiació neutrònica i pel temps d'exposició de la radiació. Doncs bé, Cofrents és dos anys més vella que no Doel i més potent. Per tant, si té els mateixos defectes, deu produir encara més corrosió. 

Què podria passar, si a Cofrents hi ha aquestes esquerdes? 
Si no paren la central i les esquerdes hi són, en qualsevol moment es podrien fer 'passants'; és a dir, són clevills interns, no van de fora a dins, i en resulta un degotís d'aigua reactiva que es va perdent; i no podem esperar que això passe perquè se'n poden seguir incidents en cadena amb conseqüències greus. 

El consell belga no té potestat per a obligar a fer aquesta inspecció. Qui ho podria fer? 
El CSN, el consell nuclear espanyol. La Unió Europea pot fer recomanacions, però no pot obligar. Políticament, el Ministeri d'Indústria podria incoar un expedient, però en principi el CSN és autònom. Això sí, els consellers són escollits pels dos grans partits polítics espanyols. 

Amb la crisi econòmica hi ha un sector potent que la torna a defensar... 
No és cert que l'energia nuclear proporcione molts llocs de faena; és justament la contrària! Si tancaren les nuclears i invertiren en unes altres energies, hi hauria més faena. A més, quan es desmantella una central nuclear, hi ha de treballar molta gent durant molts anys. D'una altra banda, un dels mals més greus de la nostra economia és el dèficit comercial; per exemple, l'urani ve tot de fora, perquè no en tenim. Si tancàrem les nuclears i optàrem per les energies renovables, disminuiria la importació d'urani i, per tant, el dèficit comercial. El sector de les renovables, malgrat les retallades, és el que té més potencial de creixement i d'exportació. Ara mateix el vent i el sol ja produeixen més energia que no les nuclears. 

Sembla que Fukushima ací no preocupe massa... 
El malson de Fukushima continua, perquè continua disseminant radiació. La majoria de països europeus n'han pres nota i tanquen les nuclears, però ací pareix que fan a l'inrevés: allarguen la vida de les centrals, per més que és ben sabut que, com més velles són, més probabilitats hi ha d'un accident o d'una fissura. 

Fins i tot la CDU, el partit de la cancellera Angela Merkel, s'ha oposat a les nuclears... 
Sí, això és molt significatiu, perquè és un país històricament pronuclearista. Merkel va cedir a la pressió popular, encara que fóra per raons electorals. La societat alemanya és tan antinuclear que Merkel va haver de cedir. Si la primera potència europea és capaç de tirar endavant sense nuclears, això demostra que els altres països també poden fer-ho. Esperem que ací en prenguen nota. 

I ara que faran? 
Des de Tanquem Cofrents començarem una campanya per fer que la gent s'active. Per mitjà dels partits de l'oposició, demanarem la compareixença a les corts del director de Cofrents. Com demostren les enquestes, la societat valenciana ja és majoritàriament antinuclear, no falta sinó que es mobilitze. Cal pressionar el govern, que s'adone que és un perill. Som conscients que és difícil perquè en aquests moments la gent ja té prou maldecaps amb la crisi. Però hem d'entendre que ens hi juguem la vida. 


Font: Vilaweb.

1 comentario :

  1. la qüestió es q el dia q pete no podrem queixar-mos pq estarem morts

    ResponderEliminar

Aquest és un espai per a poder participar lliurement i no és la nostra intenció la d'introduir cap tipus de censura, encara que les idees exposades siguen crítiques amb nosaltres.
Però, i ja que no ens fem responsables de les idees ací exposades, no podem permetre que es facen acusacions a terceres persones alienes, sense proves, i de forma anònima. Per això, tot missatge que acuse una persona de fora de l'àmbit polític i que no tinga cap tipus d'identificació serà esborrat.
Esperem que ho entengueu.