lunes, 17 de diciembre de 2012

JOVENTUT, SALUT I SEXUALITAT


La salut és una de les preocupacions i dels objectius transversals a qualsevol grup d’edat. La importància de la relació entre joventut i salut rau en el fet de ser una etapa privilegiada en el foment i l’educació en hàbits saludables que permetran a les persones desenvolupar una vida molt més sana i plena. 

Des de Joves d'EUPV creiem en una visió molt més àmplia de la salut, a partir del concepte de salut integral de l’OMS, com a benestar complet, i no com a absència de malaltia. Hem de promoure el benestar social com a punt imprescindible per aconseguir el benestar personal i, en això, els espais juvenils, l’educació formal i no formal, el món juvenil associat, etc., hi esdevenen espais claus. Al mateix temps, com per a la resta de la nostra organització, ens pareix ineludible la total i absoluta defensa dels models públics sanitaris, de l’atenció sanitària universal, necessitats evidents per als i les joves valencianes donades les mancances salarials i d’ocupació que patim.

Des d’EUPV pensem que cal:
  • Desenvolupar campanyes i activitats municipals i autonòmiques de prevenció de la salut: fomentant hàbits saludables i informant sobre els riscos de l’abús d’alcohol i d’altres drogues. Però enfocant-les més enllà de la perspectiva repressiva. El tractament dels problemes derivats de l’abús d’aquestes substàncies ha de ser enfocat en un tracte d’igual a igual entre les persones joves i l’administració.
  • Accions (campanyes, difusió de preservatius, fullets, telèfons municipals d’assistència...) orientades a prevenir MTS (malalties de transmissió sexual) i embarassos no desitjats, mantenint sempre un tractament d’igual a igual entre administració i ciutadania jove. Defenem la pràctica gratuïtat o preu simbòlic dels anticonceptius i previsors de les MTS.
  • Promoció de la Salut Integral (Benestar Complet) dels/les joves, d’acord amb la definició de l’OMS, contemplant la Salut no com a absència de malaltia, sinó com a benestar físic, psicològic i emocional.
  • Programes municipals i autonòmics de foment d’hàbits saludables. En relació amb la necessitat d’un oci alternatiu, és necessari potenciar també activitats alternatives destinades a combatre l’estrés i els costos de la vida sedentària. El foment de l’esport és també foment de salut, igual que el desenvolupament de campanyes i activitats que incidesquen en la consecució d’aquest objectiu de la salut integral. Es tracta, abans que res, d’aprofitar els espais educatius i de socialització jove per a introduir-hi una modificació dels costums, dietes, etc., afavorint un desenvolupament més saludable.
  • Abordar problemàtiques relacionades no sols amb la salut física, sinó també amb la psíquica, problemes com l’anorèxia, la bulímia i la baixa autoestima hauran de considerar-se com a objectius fonamentals d’aquestes polítiques.
  • Universalització de la informació sobre sexualitat i anticoncepció. Les administracions locals han de vetllar perquè en totes les escoles i instituts s’oferesca una àmplia informació sobre la sexualitat i l’anticoncepció.
  • Campanyes d’ajuda, difusió i informació sobre la IVE (interrupció voluntària de l’embaràs) per a les joves valencianes. La Generalitat valenciana ha de suposar un suport per a les dones en el seu dret a decidir, combatent les demagògiques i falses acusacions abocades per mitjans i esglésies arcaiques. Així, la legislació sanitària valenciana ha de garantir el dret gratuït a la IVE a totes les dones que ho sol·liciten dins del sistema sanitari públic.
  • Potenciar el paper dels sindicats i les seues seccions juvenils en la formació en salut laboral; programes que han de formar part dels curricula acadèmics, especialment en l’ensenyança professional.

Joventut i sexualitat

Des de Joves d'EUPV creiem que, a pesar de la importància de les MTS (malalties de transmissió sexual), és hora de desvincular salut de sexualitat. La sexualitat lliure i saludable ha de ser un fi definit en positiu per ell mateix. No sols hem d’incidir en una sexualitat sense riscos, sinó també en l’educació en una vida sexual plena, que s’allunye dels mites de l’androcentrisme i l’heterocentrisme. A més, no podem deixar d’assenyalar que una millor educació en sexualitat i una vida sexual més plena, conscient i coresponsable redundarà en una de les millors actuacions per a millorar la salut dels i les joves, sent un gran instrument previsor dels embarassos no desitjats en adolescents, que tan altes taxes aconsegueixen en el nostre país.

Hem d’actuar també en la necessitat d’una nova educació sexual que vaja més enllà de la prevenció d’MTS, anticoncepció i reproducció. S’associa la sexualitat amb allò negatiu (riscos, malalties) i només en positiu amb la reproducció, mantenint la mateixa tendència educativa de sempre. És necessari que des de les institucions públiques es col·labore en un nou enfocament que naturalitze la sexualitat de les persones com a autoconeixement. No se’ns educa en l’empatia, en la sexualitat com a vivència. Una mala vida sexual, una absència d’una sexualitat sana, lliure, triada, entre iguals genera problemes a mitjà i llarg termini en la vida dels i les joves, i moltes vegades els dèficits en aquest camp estan també darrere de problemes de violència de gènere entre les persones joves, una realitat massa present en els últims anys.

Notem canvis en la nostra cultura sexual: estem passant d’un model tradicional de sexualitat associada a la reproducció i la tradició, a un model de sexualitat productiva, més egoista, més de rànquing, que associa la sexualitat a metes externes, més enllà de la parella i de la pròpia persona. Els mitjans d’informació i la cultura de consum potencien el sexe com a objecte de consum i no com a relació/comunicació entre persones. El model d’educació sexual ha d’evitar acabar en qualsevol d’ambdós extrems, per a incidir en la sexualitat viscuda amb llibertat i de manera plenament satisfactòria.

Propostes d’EUPV:
  • Foment de campanyes municipals i autonòmiques que incidesquen en una educació sexual integral, no heterocentrista ni patriarcal. Tallers i cursos gratuïts que ensenyen les persones joves a viure-la de manera natural, com un mecanisme de comunicació i d’empatia, fugint tant de la tradicional associació al pecat com de la concepció de la sexualitat com a repte i competència. Defensa de la sexualitat i el seu gaudi com una part del desenvolupament personal i l’emancipació de les persones joves en els diferents centres municipals de joventut.
  • Desenvolupament de campanyes i serveis descentralitzats d’educació sexual en centres educatius a fi de prevenir MTS i embarassos no desitjats, difonent informació sobre els centres de recursos locals disponibles.
  • Promoció de Tallers de masculinitat que ajuden a desconstruir el mite heterocentrista i androcentrista, alhora que mostre als joves l’existència de models alternatius de masculinitat. Tallers d’apoderament i sexualitat per a dones joves. Entre ambdós s’ha d’ajudar a desconstruir els mites patriarcals de submissió, plaer erroni, etc. garantint unes relacions equitatives entre persones. Promoció de Tallers de diàleg intraparella, assessorament psicològic i sexològic individualitzat sobre la pròpia vida sexual.
  • Introducció d’educació sobre la diversitat en les escoles i instituts, per mitjà de tallers, activitats lúdiques, xarrades... que incidesquen en la naturalitat de la diversitat, desvinculant “divers” de “diferent”. Les diferents opcions sexuals de les persones joves han d’aparèixer naturalitzades. És necessari trencar amb velles pautes de socialització que continuen tractant els altres no com diversos sinó com a diferents. I en aquest espai els col·lectius joves d’associacions LGTBI tenen un gran camí recorregut, on hauria de ser primordial comptar-hi en el disseny de programes i activitats.
  • Accés plenament gratuït a anticonceptius, destacant la no- vinculació obligada entre sexualitat i reproducció. Incidència en la necessitat de la seua utilització, incidint en la coresponsabilitat dels riscos. Recordatori de la seua importància com a mecanismes de protecció d’MTS.
  • Habilitació de les habitacions dels albergs juvenils de l’IVAJ i dels municipals perquè resulten espais assequibles a les persones joves sense espais propis per a la seua vida íntima. Utilització d’aquests espais com a llocs d’informació i assessorament, garantint així un doble paper: l’espai per a un millor desenvolupament de la sexualitat i l’espai per a un millor accés a la informació sobre la sexualitat.

1 comentario :

  1. EN LES ESCOLES I EN ELS INSTITUTS NO ES PARLA GENS DE SEXE. EL PROFESSORAT ÉS EL PRIMER Q TÉ VERGONYA DE PARLAR DE SEGONS QUINS ASSUMPTES. LA MORAL NACIONALCATÒLICA L'ARROSSEGAREM PER MOLTS ANYS SI NO ES FAN COSES RADICALS, ÉS A DIR, QUE VAGEN A L'ARREL DEL PROBLEMA. PER COMENÇAR, FORA LA RELIGIÓ I ELS SEGLARS DE L'ENSENYAMENT PÚBLIC. ACABEM JA AMB LES CONCESSIONS ALS COL·LEGIS PRIVATS.

    S'HA D'ENSENYAR D'UNA VEGADA PER TOTES QUE EL QUE TENIM ENTRE CAMES NO POT SER MOTIU DE TABÚ, EXCLUSIÓ O VIOLÈNCIA. L'ENTRECUIX S'HA DE DISFRUTAR SENSE COMPLEXOS NI MORALINES.

    ResponderEliminar

Aquest és un espai per a poder participar lliurement i no és la nostra intenció la d'introduir cap tipus de censura, encara que les idees exposades siguen crítiques amb nosaltres.
Però, i ja que no ens fem responsables de les idees ací exposades, no podem permetre que es facen acusacions a terceres persones alienes, sense proves, i de forma anònima. Per això, tot missatge que acuse una persona de fora de l'àmbit polític i que no tinga cap tipus d'identificació serà esborrat.
Esperem que ho entengueu.