jueves, 6 de febrero de 2014

FEMINISME I EQUITAT: PARTICIPACIÓ POLÍTICA I CIUTADANA


En aquests temps de crisi econòmica, en què les dones continuen estant en situació de més pobresa i vulnerabilitat, les quotes de participació es veuen encara més restringides perquè recau quasi exclusivament sobre elles el món de l’atenció no professional, tan infravalorat pel sistema en què vivim, però, sense el qual, aquest no podria funcionar. La nostra aposta política passa per aconseguir drets i mesures que permeten a les dones accedir a la vida pública i corregir el desequilibri de gèneres existent.
Per a EUPV, la paritat és un element estratègic necessari: per aconseguir una societat d’iguals i amb plens drets de ciutadania. Per això, proposem:



  • Integració de la perspectiva de gènere transversalment en els pressupostos autonòmics, garantint l’elaboració i aplicació d’informes d’impacte de gènere. Dotació de partida pressupostària per a totes aquelles accions encaminades cap a la igualtat i equitat de gènere, que siguen desenvolupades per associacions de dones i/o col·lectius que defenguen aquests principis.
  • Paritat amb llistes cremallera en tots els òrgans de representació directa i de designació indirecta. Fins ara, i a pesar de la vigència de la Llei d’Igualtat, només en tres parlaments autonòmics trobem més d’un 50% de dones i només en el nomenament de ministres trobem un percentatge superior al 40%, estant la mitjana general per davall del 30% en la resta de càrrecs públics electius i designats. Paradoxalment, en els càrrecs públics a què s’accedeix per mitjà d“oposició”, no succeeix açò ―en el cas de la carrera judicial, les dones sí que suposen més del 50% del total, encara que el percentatge es redueix segons ascendim en la seua escala jeràrquica.
  • Quotes paritàries en els òrgans de decisió d’entitats contractades o subvencionades per l’administració, ja que l’insuficient esforç en l’espai públic és pràcticament inexistent en l’àmbit de les empreses privades.
  • El Consell de la Dona ha de ser un òrgan de representació dels moviments de dones que estiguen realment compromesos amb la igualtat i l’equitat. Les funcions del Consell de la Dona han de ser transversals en el conjunt de la política del Consell i, per tant, apostem pel seguiment integral dels plans d’igualtat, pressupostos, subvencions, lleis i informes d’impacte de gènere en totes les polítiques adoptades pels ens autonòmics. Els acords del Consell, així com els seus dictàmens i resolucions, han de ser accessibles a la ciutadania, fomentant la seua difusió pública.
  • Reconeixement i incorporació de les associacions de dones que treballen contra la discriminació sexista, com a agents socials legítims representatius, equiparant així la importància dels agents socials tant en l’àmbit laboral com en l’àmbit social.
  • Els Plans d’Igualtat de les administracions públiques, que s’aproven en cada legislatura, han de ser legitimats per la participació d’associacions de dones (el Consell de la Dona), tant en la seua elaboració com en la seua aplicació. Els Plans d’Igualtat hauran d’estar dotats de recursos suficients per a la seua elaboració, execució i seguiment.
  • Impulsar l’homologació de la formació d’agents i promotores d’igualtat, així com la creació d’una xarxa pública d’agents d’igualtat.
  • Les organitzacions que treballen en defensa de la igualtat i l’equitat tindran garantit la utilització d’espais públics i recursos per dur a terme la seua activitat.

No hay comentarios :

Publicar un comentario

Aquest és un espai per a poder participar lliurement i no és la nostra intenció la d'introduir cap tipus de censura, encara que les idees exposades siguen crítiques amb nosaltres.
Però, i ja que no ens fem responsables de les idees ací exposades, no podem permetre que es facen acusacions a terceres persones alienes, sense proves, i de forma anònima. Per això, tot missatge que acuse una persona de fora de l'àmbit polític i que no tinga cap tipus d'identificació serà esborrat.
Esperem que ho entengueu.