lunes, 9 de junio de 2014

PER UN CURRÍCULUM ALTERNATIU PER A TOTS I TOTES




EUPV considera que és necessari un ampli debat social sobre els continguts escolars ─què s’ha d’estudiar en els centres educatius?─, sobre les metodologies ─com s’ha de posar a l’alumne en contacte amb el saber?─, sobre els materials que s’empren ─només llibres de text o ordinadors?─, i sobre les formes d’avaluar a l’alumnat, al professorat i als responsables polítics.

EUPV considera que continuem patint sistemes educatius fortament academicistes en el fons i rutinaris en la forma que devaluen la dimensió intel·lectual de l’ensenyament. En tots els trams del sistema educatiu les rutines ho inunden tot, no quedant a penes temps per a una reflexió seriosa i profunda sobre la selecció del coneixement rellevant, per al contrast d’informacions, per a l’establiment de relacions, per a l’anàlisi de les contradiccions que subjauen en tota afirmació, notícia o llei científica. En suma, a penes hi ha moments per a l’activitat intel·lectual pròpiament dita. En les escoles, instituts i universitats es continua instruint, ensinistrant, adoctrinant. Continuem considerant als/a les alumnes com a caixes buides que cal omplir sense aprofitar tota la càrrega vivencial que aporten amb la seua sola presència. Ens fem així còmplices, més o menys inconscientment, del sistema neoliberal que busca formar treballadors submisos, consumidors expectants i ciutadans passius, que mai qüestionen l’ordre social establit.

Un currículum, entés com el conjunt de disciplines i matèries que s’han d’aprendre sense cap connexió entre si i amb la realitat, es converteix en un currículum erudit i enciclopèdic, incapaç de donar respostes als problemes que tenen els alumnes en la societat actual i menys als problemes que planteja la societat de l’era planetària.

Des de la perspectiva d’aquest currículum és impossible donar resposta a la diversitat i a la diferència perquè és incapaç de comprendre aquesta diferència dins de si mateix. Manejar un currículum excessivament academicista, amb el qual només puguen identificar-se les classes mitjanes, condueix a un fort increment del “fracàs escolar” i contribueix a una selecció de l’alumnat totalment injusta, que reprodueix les injustícies socials i manté les desigualtats.

Així, els programes educatius s’organitzen en disciplines carregades de coneixements obsolets, les exigències homogènies són les mateixes per a tots/es sense tenir en compte les diferents capacitats i la història de les persones, no es tenen en compte els sabers i capacitats amb què arriba l’alumne/a, ni els contextos ni les identitats culturals en què es desenvolupa l’aprenentatge. Hi ha cada vegada una major inadequació i distància entre els continguts parcel·lats, separats i compartimentats que es treballen en les escoles i instituts i el món real dels adults, on els problemes són cada vegada més complexos, multidimensionals, pluridisciplinaris, transnacionals i planetaris.

A més, encara vivim un sistema educatiu que utilitza com a principal recurs el llibre de text. La utilització de biblioteques d’aula, de mitjans audiovisuals, d’ordinadors, l’anàlisi dels mitjans de comunicació de masses, la interacció amb el medi socionatural, etc, continuen sent grans reptes de l’actual sistema.

EUPV pensa que els programes educatius han de respondre a les necessitats concretes i adequar-se als contextos en què es desenvolupen. Aquesta flexibilitat ha de permetre’ns donar resposta a les exigències de cada alumne en particular i organitzar els coneixements de manera més pròxima als seus destinataris.

Finalment, EUPV creu que cal eliminar l’avaluació competitiva, meritocràtica i classificadora vigent en l’actual model, que pretén responsabilitzar només a l’alumnat de l’anomenat “fracàs escolar”, sense tenir en compte la gran quantitat de variables que incideixen en el procés educatiu. És aquesta una avaluació pensada per a reproduir les desigualtats socials i no per a superar-les. És la nostra prioritat donar instruments perquè el professorat realitze la seua labor, afavorint el pensament crític que permeta a l’alumnat respondre adequadament els reptes que se li plantegen.

PROPOSTES:
  • EUPV promourà, en el marc de la Llei Educativa Valenciana, un nou Disseny Curricular que garantesca la igualtat d’oportunitats. Un currículum democràtic, sotmés a control públic. Un currículum comú, obert i flexible, basat en l’èxit i no en el fracàs, en la cooperació i no en la competitivitat, coherent i útil, sistemàtic i reflexiu, ètic i inclusiu, pràctic i realitzable . Un currículum al servei de la transformació social que connecte la cultura acadèmica amb la vida real.
  • EUPV proposarà una selecció de continguts centrat en les necessitats de l’alumnat, que atenga la seua diversitat real i que es referesca als diferents àmbits de la realitat que ens afecten: l’àmbit personal, l’àmbit físic, natural i tecnològic, l’àmbit social i l’àmbit lingüístic simbòlic que permet reconstruir els altres, amb l’objectiu de potenciar la formació integral de la persona, desenvolupant les capacitats que li permetran intervenir en el món per a transformar-lo.
  • EUPV proposarà la inclusió en el currículum dels anomenats “eixos transversals”, no com apartats estancs, sinó com a elements essencials d’aquest. La justícia social, la convivència i la pau; el medi ambient, el consum i la sostenibilitat; l’educació per a la salut (física i mental); la igualtat entre homes i dones, el respecte a la identitat sexual, la lluita contra la discriminació, han d’estar en la base d’un currículum al servei de l’emancipació de les persones. Visibilizar les cultures silenciades i subcultures oblidades o silenciades en el currículum: des de la vellesa a les dones; des del món rural als i les pobres; des de les minories culturals als gais i les lesbianes o transsexuals, etc. és una tasca essencial.
  • EUPV possibilitarà una transformació dels espais i temps escolars que permeten abordar el currículum d’una manera més motivadora i més racional, afavorint metodologies actives en què l’alumnat siga el protagonista del fet educatiu i que permeten la utilització de materials curriculars diversos amb un aprofitament òptim. Impulsar la implantació de programari lliure de codi obert en el sistema educatiu i elaborar, recopilar i difondre materials curriculars i de suport al professorat en suport informàtic i de programari lliure que posen a disposició del professorat les administracions educatives.
  • EUPV aposta per una pràctica avaluadora que siga formativa, orientadora, contínua, global, adaptada a la diversitat de l’alumnat, recíproca, integral i fruit d’un procés col·legiat. L’avaluació entesa com un instrument que permeta diagnosticar per a cercar noves estratègies que puguen ajudar tant el professorat com l’alumnat i les seues famílies. Una bona avaluació ha de descriure i interpretar, més que mesurar o classificar. Ha de ser un detector instantani del procés educatiu permetent al professorat, a l’alumnat i als responsables de l’administració, ser conscients de la situació en cada moment. Una avaluació que ha de valorar també l’organització de la classe, la metodologia, els materials curriculars, les actituds del professorat i tots aquells elements que incideixen d’una manera o d’una altra en el procés educatiu, per a millorar-los.
  • EUPV garantirà la participació de tota la comunitat educativa en el disseny d’aquest nou currículum i potenciarà activitats d’investigació-acció que permeten anar avançant en la seua aplicació, afavorint alhora l’intercanvi d’aquestes recerques i experiències.

No hay comentarios :

Publicar un comentario

Aquest és un espai per a poder participar lliurement i no és la nostra intenció la d'introduir cap tipus de censura, encara que les idees exposades siguen crítiques amb nosaltres.
Però, i ja que no ens fem responsables de les idees ací exposades, no podem permetre que es facen acusacions a terceres persones alienes, sense proves, i de forma anònima. Per això, tot missatge que acuse una persona de fora de l'àmbit polític i que no tinga cap tipus d'identificació serà esborrat.
Esperem que ho entengueu.